Beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pot colabora şi cu instituţiile financiare nebancare

 

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) informează că beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pot încheia acorduri de finanţare sau de garantare cu Instituţiile Financiare Nebancare (IFN), fără a exista obligaţia ca respectivele IFN să fie înscrise în vreo asociaţie de profil. Astfel,  beneficiarii  PNDR pot colabora cu IFN inclusiv pentru  a asigura garantarea avansului necesar pentru demararea proiectelor finanţate prin PNDR  2014 – 2020, cu condiţia însă ca respectivul IFN să fie înregistrat în Registrul Special al Băncii Naţionale a României (BNR). Acest  demers a fost iniţiat plecând de la nevoia constantă de finanţare a fermierilor şi antreprenorilor din mediul rural şi având în vedere dificultatea acestora de a-şi asigura finanţarea necesară implementării proiectului. „Precizăm că beneficiarii PNDR pot colabora cu orice instituţie financiară bancară sau nebancară pentru obţinerea garanţiilor pentru avans, indiferent daca are sau nu protocol de colaborare cu AFIR. În ceea ce priveşte IFN există însă o singură condiţie şi  anume ca respectivele instituţii financiare să fie înscrise în Registrul Special al BNR”, se arată într-un comunicat al AFIR. Astfel, beneficiarul care solicită acest tip de sprijin financiar trebuie să aibă un proiect selectat pentru finanţare în cadrul uneia din submăsurile PNDR 2014 – 2020.

AFIR atrage atenţia  beneficiarilor PNDR ca înainte  de a demara colaborarea cu o instituţie financiară nebancară pentru obţinerea garanţiei necesare acordării avansului, trebuie să verifice la BNR dacă respectivul IFN este înscris în Registrul Special al BNR. În ceea ce priveşte obţinerea unui credit pentru asigurarea cofinanţării private, reprezentanţii AFIR precizează că aceste împrumuturi pot fi solicitate de la orice instituţie financiară, în condiţiile legii.

2 Thoughts to “Beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pot colabora şi cu instituţiile financiare nebancare”

  1. […] Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) informează că beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pot încheia acorduri de finanţare sau de garantare cu Instituţiile Financiare Nebancare (IFN), fără a exista obligaţia ca respectivele IFN să fie înscrise în vreo asociaţie de profil. Astfel, beneficiarii PNDR pot colabora cu IFN inclusiv pentru a asigura garantarea avansului necesar pentru demararea proiectelor finanţate prin PNDR 2014 – 2020, cu condiţia însă ca respectivul IFN să fie înregistrat în Registrul Special al Băncii Naţionale a României (BNR). Acest demers a fost iniţiat plecând de la nevoia constantă …read more […]

  2. […] Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) informează că beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pot încheia acorduri de finanţare sau de garantare cu Instituţiile Financiare Nebancare (IFN), fără a exista obligaţia ca respectivele IFN să fie înscrise în vreo asociaţie de profil. Astfel,  beneficiarii  PNDR pot colabora cu IFN inclusiv pentru  a asigura garantarea avansului necesar pentru demararea proiectelor finanţate prin PNDR  2014 – 2020, cu condiţia însă ca respectivul IFN să fie înregistrat în Registrul Special al Băncii Naţionale a României (BNR). Acest  demers a fost iniţiat plecând de la nevoia constantă de finanţare a fermierilor şi …mai multe stiri […]

Leave a Comment