Băncile, obligate să afişeze comisioanele pe ecranele bancomatelor

Veşti bune pentru sălăjenii care utilizează cardurile de credit sau debit la ATM-uri. Începând de anul viitor, băncile vor avea obligaţia să afişeze comisioanele pe care le percep clienţilor pentru tranzacţiile efectuate cu cardurile la bancomate. Cel puţin aşa se menţionează într-un ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), publicat recent în Monitorul Oficial – care reglementează informaţiile pe care băncile le vor afişa prin intermediul bancomatelor. Acestea urmează să intră în vigoare începând cu luna martie 2015.
Astfel, băncile vor trebui să afişeze pe ecranul bancomatelor toate informaţiile legate de costurile fiecărei operaţiuni efectuate. Mai exact este vorba despre: eliberare de numerar, transfer între conturi, plata facturilor sau oricare alt serviciu solicitat în mod expres de client prin intermediul ATM. Conform ordinului ANPC, clientul băncii va avea posibilitatea,în cazul în care tranzacţia nu îi este oferită în mod gratuit, să renunţe la efectuarea acesteia, prin apăsarea unui buton de anulare a respectivei operaţiuni.
În ceea ce priveşte modul de prezentare a informaţiilor, acestea vor trebui indicate în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit. De asemenea, noile reglementări care se vor aplica de anul viitor stabilesc că pentru cardurile de debit sau de credit emise de prestatorii de servicii care le acceptă la plată la ATM proprii, costurile operaţiunilor se vor afişa în procent pentru fiecare operaţiune de plată şi, după caz, se va afişa şi suma minimă de plată. Ordinul mai precizează că pentru cardurile de debit sau de credit emise de alţi prestatori de servicii de plată decăt cei cărora le apartin ATM-urile, se va afişa avertizarea: „Atentie! — Tranzacţia dumneavoastră va fi comisionată conform condiţiilor din contractul încheiat cu emitentul cardului”.

Leave a Comment