Angajatorii nu scapă de sancţiunile pentru munca la negru

Angajatorii nu scapă de sancţiunile pentru munca la negruPonderea amenzilor date de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj, în luna iunie, în urma controalelor efectuate la agenţii economici din judeţ, o deţine domeniul relaţiilor de muncă. Potrivit informaţiilor funizate de Daniela Biriş, directorul ITM Sălaj, în luna trecută au fost controlaţi 156 de agenţi economici. La 14 dintre aceştia au fost identificate 35 de persoane care lucrau fără forme legale de angajare. S-au aplicat amenzi în valoare totală de 170.000 de lei la un număr de 13 angajatori, unde au fost depistate 17 persoane care lucrau fără forme legale de angajare. Inspectorii ITM Sălaj au depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău împotriva unui angajator care a primit la muncă fără forme legale 18 persoane, iar un alt antreprenor a fost sancţionat pentru netransmiterea registrului de evidenţă a salariaţilor în format electronic în termenul legal, cu amendă de 2.000 lei.

În urma controalelor din luna precedentă, au mai fost constatate deficienţe pentru care angajatorii au fost sancţionaţi cu avertismente, respectiv pentru: neînregistrarea contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic anterior începerii activităţii; nerespectarea dispoziţiilor legale privind munca suplimentară şi de noapte; nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal; nerespectarea obligaţiei, ca anterior începerii activităţii, angajatorul să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă.

Şase firme cu abateri în securitatea muncii

Cât priveşte domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM) au fost controlate 123 de unităţi din Sălaj. Şase agenţi economici dintre aceştia au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de 40.000 lei pentru: neprezentarea documentelor solicitate de către inspectorii de muncă cu ocazia controlului; primirea la lucru a persoanelor neinstruite din punct de vedere SSM; neasigurarea materialelor pentru instruirea lucrătorilor în domeniul SSM. Inspectorii ITM Sălaj au mai dat avertismente angajatorilor din judeţ pentru: neutilizarea echipamentului individual de protecţie; consemnarea incorectă a instruirii în domeniul SSM în fişele individuale; utilizarea unor echipamente tehnice de ridicat şi sub presiune neautorizate ISCIR; lipsa unor documente obligatorii a se găsi la locul de muncă pe şantier.

Pe de altă parte, până în data de 1 iulie au fost predate angajatorilor 12.777 de carnete de muncă din totalul de 20.386 aflate în gestiune. Sunt aşteptaţi la sediul ITM, zilnic între orele 8.00-16.00, angajatorii care încă nu au ridicat carnetele de muncă ale salariaţilor, a precizat Daniela Biriş.

Leave a Comment