Ambrozia este prezentă din nou în Sălaj, terenurile afectate se extind

La nivelul Direcției pentru Agricultură Sălaj, mai multe localități au comunicat prezența ambroziei: Buciumi, Cehu Silvaniei, Jibou, Mirșid. Și în Zalău a fost identificată planta nocivă. Potrivit președintelui comisiei care răspunde de prezența ambroziei la nivel de județ – ing. Silviu Florin Pop, „situația din terenurile sălăjene este una care necesită o atentă urmărire. Cu toate că Direcția Agricolă nu are atribuții directe de identificare a terenurilor infestate cu ambrozie, instituția centralizează și raportează anual situația prezentă la nivel de județ. În luna noiembrie se vor prezenta datele culese și centralizate de noi în acest an”.

Ne ridică totuși unele semne de întrebare faptul că destul de multe UAT-uri nu declară prezența ambroziei, deși localnicii au fost afectați în mod direct de această plantă, fiind tratați de alergii chiar de către medicii de familie din comune. Oamenii spun că nu au cui să reclame de fapt această problemă și că nu sunt luați în seamă de reprezentanții primăriilor, cu toate că au suferit alergii puternice. Surse din cadrul acestor primării spun că dacă primării ar raporta, în timp real, prezența ambroziei, atunci ar fi mult prea multe demersuri de făcut, astfel că ei preferă să țină situația ascunsă sub preș și să nu respecte procedurile impuse prin Legea 62/9.03.2018 privind combaterea buruienii ambrozia. Contactat cu privire la acest subiect, Silviu Florin Pop care este și Directorul Executiv al Direcției pentru Agricultură Sălaj ne-a declarat că „primăriile sunt direct responsabile să declare prezența ambroziei din comunele pe care le gestionează. Situația este cu atât mai gravă cu cât se pare că, în comparație cu anii trecuți, la nivel de județ se extind arealele unde ambrozia crește și se dezvoltă. Datele colectate de noi sunt îngrijorătoare”. Tot ce poate face conducerea instituției în acest caz este să trimită informări către primării, să formuleze și să facă publice informări legate de acest subiect precum și de necesitatea combaterii ambroziei, în presa locală și pe site-ul instituției. O parte din aceste probleme ar trebui să fie rezolvate prin modificarea legii ambroziei.

Modificările aduse legislației obligă proprietarii sau deținătorii de terenuri să-și curețe terenurile pe care crește ambrozia, în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment al poliției locală. În situația în care aceștia refuză acest lucru, autoritățile locale vor obține ordonanțe președințiale de la tribunal pentru a putea interveni pe terenurile private, infestate cu această buruiană periculoasă. Desigur că primăria va emite o factură pentru realizarea acestor lucrări, iar proprietarul terenului în cauză va fi bun de plată. În legea care urmează a fi promulgată de președintele României, se arată foarte clar că „în scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia”.

 

2 Thoughts to “Ambrozia este prezentă din nou în Sălaj, terenurile afectate se extind”

  1. […] La nivelul Direcției pentru Agricultură Sălaj, mai multe localități au comunicat prezența ambroziei: Buciumi, Cehu Silvaniei, Jibou, Mirșid. Și în Zalău a fost identificată planta nocivă. Potrivit președintelui comisiei care răspunde de prezența ambroziei la nivel de județ – ing. Silviu Florin Pop, „situația din terenurile sălăjene este una care necesită o atentă urmărire. Cu toate că Direcția Agricolă nu are atribuții directe de identificare a terenurilor infestate cu ambrozie, instituția centralizează și raportează anual situația prezentă la nivel de județ. În luna noiembrie se vor prezenta datele culese și… Citeste mai mult […]

  2. Anonim

    Trebuie urgent înființată (până nu se scutură ambrozia) o direcție specială în subordinea prefecturii, încadrată cu director general , doi directori adjuncți , patru șefi de servicii, opt șefi de birou, treizeci și doi de angajați specialiști, unsprezece autoturisme cu unsprezece șoferi. Angajații să fie neamuri între ei. Salariile să pornească de la cinci mii lei în sus, iar sporul de ambrozie să fie 100%. Așa trebuie rezolvată această problemă națională.

Leave a Comment