Agentii economici indisciplinati – sanctionati de OJPC

Agentii economici indisciplinati - sanctionati de OJPCInspectorii din cadrul Oficiului pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Salaj au desfasurat, in cursul saptamanii trecute, 38 de controale la agentii economici din judet. Actiunile au avut ca obiectiv verificarea calitatii si modului de comercializare a produselor specifice Sarbatorilor Pascale (carne preambalata si produse din carne, oua, vopsea de oua si produse de patiserie). Totodata, au fost efectuate controale privind modul in care sunt respectate prevederile Legii 349/2002 pentru prevenirea efectelor consumului de produse din tutun, controale de verificare a respectarii prevederilor legale privind conformitatea, modul de etichetare, denumirea si marcarea textilelor si incaltamintelor.

Aurora Sabou, directorul executiv al OJPC Salaj, a declarat ca 30 de societati verificate au incalcat legislatia in domeniu, iar pentru deficientele constatate s-au aplicat amenzi in valoare de 6.000 lei.

In perioada de referinta, inspectorii au cercetat si solutionat 4 reclamatii primite de la consumatori.

Directorul OJPC Salaj a mai mentionat faptul ca, incepand cu 8 aprilie, a intrat in vigoare Ordinul comun al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Sanatatii Publice, Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, pentru aprobarea Normelor cu privire la comercializarea produselor din carne. Noutatea pe care o aduce acest Ordin este aceea ca pe eticheta produsului trebuie mentionat obligatoriu natura tratamentului termic utilizat, respectiv: produs fiert, afumat, afumat si fiert, fierte si dublu afumate, prelucrate prin coacere etc. Cat priveste conservele mixte, pe eticheta se va specifica procentul de carne existent in produsul finit, iar in cazul utilizarii de carne separata mecanic, aceasta se va mentiona distinct pe eticheta. Fiecare transport va fi insotit de certificatul de sanatate publica eliberat de medicul veterinar si de declaratia de conformitate data de producator pe propria raspundere, a mai precizat Sabou.

Anexele la norme cuprind materiile prime, materialele si alte ingrediente admise la prepararea diverselor produse din carne. De exemplu: La fabricarea Salamului Victoria se va utiliza bradt din carne de porc sau vita si bucati mari din carne de porc, pulpa, spata sau cotlet raspandite in masa produsului, in procent de minim 30 la suta; la prepararea salamului nu este permisa folosirea carnii de porc si de pasare separata mecanic. La conservele de porc si vita in suc propriu, cantitatea de carne trebuie sa fie de minimum 60 la suta din masa neta; grasimea trebuie sa fie de maxim 10 la suta raportata la masa neta, in cazul conservei de vita in suc propriu, si de maxim 20 in cazul celei de porc; in ambele cazuri nu se admite utilizarea carnii de porc si pasare separate mecanic, precum si a proteinei de origine vegetala. Pateul de ficat trebuie sa aiba un continut minim de ficat de 15 la suta. La fabricarea acestuia nu se admite folosirea carnii de porc sau de pasare separate mecanic, a amidonului sau a amidonului modificat si a proteinei vegetale.

Leave a Comment