A crescut valoarea tichetului de masă: de la… cât vrea angajatorul, până la pragul de 15 lei

La sfârşitul anului trecut a fost stabilită valoarea individuală a unui tichet de masă oferit salariaților de angajatori,  valoare ce va fi în vigoare cel puţin pentru prima parte a anului 2017. Potrivit noilor dispoziţii legale, angajatorii trebuie să respecte o valoare maximă de 15 lei pentru fiecare tichet. Astfel, de la 9,57 cât era la sfârşitul anului trecut, valoarea tichetelor a crescut şi va putea ajunge, în funcţie de opţiunea fiecărui angajator, la 15 lei. Astfel, angajatorii sunt obligați să respecte această valoare maximă până la sfârşitul lunii aprilie 2017.

Deşi legea îi obligă pe angajatori să nu depăşească un prag maxim, acela de 15 lei, din lege nu rezultă că aceştia ar trebui să respecte şi un prag minim al valorii tichetului de masă. Din acest motiv, Ministerul Muncii a explicat anul trecut, că, atât timp cât angajatorii respectă valoarea maximă individuală de 15 lei, tichetele de masă pot avea orice altă valoare sub acest prag. Cu alte cuvinte, un angajator poate să acorde tichete de masă cu o valoare individuală maximă de 15 lei, însă, poate alege să acorde tichete cu o valoare individuală de 2 lei sau 10 lei, de exemplu, dacă așa dorește patronul. Acordarea de tichete de masă pentru propriii salariați este o opțiune, nu o obligație, pe care au angajatorii, potrivit Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă. Concret, tichetele reprezintă o alocație individuală de hrană.

„Tichetele de masă sunt emise fie pe suport hârtie, fie pe suport electronic, sunt destinate exclusiv alocației individuale de hrană reglementate de prezenta lege și sunt suportate integral pe costuri de angajator”, scrie în actul normativ. Tichetele de masă tipărite sunt distribuite lunar (în ultima decadă a fiecărei luni pentru luna următoare), în timp ce valoarea tichetelor de masă pe suport electronic este transferată lunar (în aceeași perioadă). Conform legii, lunar, angajații au voie să folosească un număr de tichete cel mult egal cu numărul de zile lucrătoare în care sunt prezenți la locul de muncă. Alocația de hrană este destinată achitării contravalorii mesei sau pentru cumpărarea exclusiv de produse alimentare, astfel că acestea nu pot fi folosite pentru a achiziționa produse din alcool, tutun ori alte produse care nu fac parte din categoria alimentelor.

 

 

 

One Thought to “A crescut valoarea tichetului de masă: de la… cât vrea angajatorul, până la pragul de 15 lei”

  1. Mono

    Bugetarii au ce pune pe masa pt.ca privatii muncesc.

Leave a Comment