Spunem sau nu „La mulți ani” de Sfânta Maria Mare ?

Ziua de 15 august este una încărcată de simboluri, o zi în care creştinătatea prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului. Este vorba despre momentul în care Sfânta Fecioară Maria a trecut la cele veşnice. Se spune că în ziua Adormirii, îngerii şi sfinţii au umplut împrejurimile de lumină. De la funeralii ar fi lipsit apostolul Toma. Iar când acesta a revenit, după 3 zile, s-a dus la mormânt și l-a găsit gol. Și se crede că Fiul Ei a ridicat-o la cer, de-a dreapta Lui, ca Împărăteasă.

De Sfânta Maria Mare, peste 2,2 milioane de români își serbează ziua numelui – onomastica. Dintre aceștia, aproximativ 1,8 milioane sunt femei ce poartă numele de Maria, aproximativ 270.000 femei ce poartă numele de Mariana și în jur de 51.000 femei ce poartă numele de Marinela. Însă, de Sfânta Maria își mai sărbătoresc onomastica și cei care poartă numele de Marian, Marin, Mioara, Mia, Maricica, Marița, Marina, Marilena, Mari, Mărioara, Meri, Măriuța, Mara, Marioara, Marusia, Ana-Maria, Mimi, Marinel și alții. Pornind de la faptul că este vorba despre Adormirea Maicii Domnului, deci trecerea în neființă a Fecioarei Maria, în unele comunități, chiar în unele medii bisericești, se presupune că este  păcat dacă adresezi urarea de  „La mulți ani” celor care poartă numele Sfintei Fecioare, în ziua de Sfânta Maria Mare, respectiv ziua Adormirii Maicii Domnului. Sunt voci din popor care spun că de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții, iar ziua onomastică poate fi sărbătorită doar în 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului și este, din nou, ziua celor care poartă acest nume – Maria- și derivatele, sărbătoare cunoscută ca Sfânta Maria Mică.

Totuși, Biserica nu consideră deloc greșit să spui ”La mulți ani!” cu ocazia zilei de Sfânta Maria Mare fiind considerată o sărbătoare plină, a bucuriei. Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață, după cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutătu-te-ai la viața ceea ce ești Maica Vieții”. Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie.

Tradiţia spune că în ziua de Sfânta Maria se merge la biserică şi se împart struguri, prune şi faguri de miere pentru sufletul celor care au murit. În unele zone, după slujbă, femeile merg la cimitire pentru a tămâia mormintele celor dragi. În biserică se pomenesc cei adormiţi, dar şi cei care au purtat numele Sfintei Fecioare. Fetele nemăritate obişnuiesc să culeagă flori, pe care le duc la biserică pentru a fi sfinţite, apoi le iau acasă şi le aşează în dreptul icoanei Maicii Domnului. Se crede că astfel acestea vor avea parte de sănătate şi o soartă bună. Mai mult, se spune că aceste flori au puteri tămăduitoare, ele putând alina dureri şi ocroti casa respectivă. Mai mult, în trecut, fetele purtau o planta numită „năvalnic”, care avea puterea să aducă peţitori.

Așadar, cei care purtați acest nume și derviatele lui, cât și cei care doriți să faceți urări astăzi, cu ocazia acestei mari sărbători, puteți să transmiteți la mulți ani și toate urările de bine celor dragi ori apropiați și să le primiți, totodată, fără nicio urmă de îndoială sau teamă.

Leave a Comment