Produsele tradiţionale din Sălaj, vedete la Bruxelles

Zeci de produse tradiţionale din judeţul Sălaj, constând în afumături, jambon, cârnaţi, cotlet de porc, ceafă, brânză burduf şi alte delicatese au fost prezentate la Bruxelles, în cadrul unui eveniment culinar de înaltă ţinută.

Evenimentul s-a desfăşurat la finalul săptămânii trecute, într-unul din elegantele saloanele clubului „Cercle Gaulois Artistique et Littéraire”, de la Bruxelles, în organizarea Ambasadei României la Bruxelles, a clubului menţionat şi a companiei European Artists Management. Judeţul Sălaj a fost reprezentat de Mircea Groza, inspector pentru Patrimoniu Cultural Imaterial și Tradiții Locale în cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj şi Teodora Pup, patiser. Astfel, cei aproximativ 160 de invitaţi – membri ai Guvernului, ambasadori, parlamentari, magistraţi, profesori universitari, reprezentanţi ai profesiilor liberale, oameni de afaceri, artişti şi scriitori din Belgia au fost întâmpinaţi la sosire cu o expoziţie de produse tradiţionale din Sălaj: jambon, cârnaţi, cotlet, piept de porc, ceafă, caş, brânză şi telemea de la Ferma “Ghiuruţan” din Fântânele; brânză burduf, telemea şi smântână de la “Calion” Jibou; pălincă de pere, prune şi gutui – “Aciu”, Bocşiţa; pâine de casă de la Sărmăşag; fursecuri, cornuleţe, turtă dulce, silvoiţă preparate de Dora Cackes; pastramă de raţă, gâscă şi curcan; zacuscă de hribi cu ardei copţi, vinete, dulceaţă de ceapă de Pericei şi dulceaţă de ardei iuţi – Mircea Groza. La masă, invitaţii au degustat produse tradiţionale precum: zacusca cu hribi şi ardei copţi, salata de vinete, sturion la cuptor cu crustă din pudră de sfeclă roşie sau budincă de tăiţei de casă cu brânză de vacă şi stafide, alături de un pahar de pălincă de pere.

La Bruxelles s-a servit o “trilogie de legume”

„S-a servit o ‘trilogie’ de legume inspirată de toamna românească: zacuscă cu hribi şi ardei copţi, salată de vinete, fasole frecată cu ceapă caramelizată, germeni de varză şi ulei de dovleac, alături de sturion la cuptor cu crustă din pudră de sfeclă roşie, sturion afumat şi caviar cu legume şi un borş concentrat de peşte. La desert am pregătit budincă de tăiţei de casă cu brânză de vacă şi stafide, marmeladă de pere şi cipsuri din pere de Bădăcin, alături de pălinca de pere Aciu. Toate preparatele noastre au fost realizate cu produse din România, mare parte din Sălaj”, a precizat Mircea Groza. Astfel, la evenimentul culinar de la Bruxelles, bucătarii belgieni au preparat căprioară cu legume şi ciuperci, inspirată de gusturile bucătăriei imperiului Roman, cu ierburi de la Castrul Roman de la “Porolissum”, precum cimbrişor, sovârv, mentă şi busuiocul cerbilor. Din partea română, preparatele culinare au fost pregătite de Mircea Groza, Horea Simon şi Teodora Pup. De asemenea, preparatele belgiene au fost realizate de cei mai apreciaţi bucătari belgieni Pierre Wynants şi Hubert De Smedt.

„Cercle Gaulois Artistique et littéraire de Bruxelles”

„Cercle Gaulois Artistique et littéraire de Bruxelles” este un club elitist ce organizează concerte, expoziţii şi conferinţe, inclusiv anumite manifestări ale artei culinare, conform principiului „produsele alimentare sunt un mijloc de guvernare”. Membri ai Guvernului belgian, ambasadori, parlamentari, magistraţi, profesori universitari, reprezentanţi ai profesiilor liberale, oameni de afaceri, artişti şi scriitori se întâlnesc zilnic pentru masa de prânz în inima Parcului Regal din Bruxelles, la „Cercle Royal Gaulois, Artistique et littéraire”. Originile clubului sunt în secolul XIX, actualul nume fiind dat în anul1950, prin fuziunea „Cercle Artistique et littéraire de Bruxelles”  în 1847 şi „Cercle Royal Gaulois” – 1911.

Leave a Comment