Conturile „fantomă” și utilizatorii care răspândesc știri false – în vizorul celor de la Facebook

Facebook, cea mai mare rețea de socializare din lume, a anunţat că procentul conturilor false, incluzând aici atât conturile fictive, cât şi conturile duplicate, ar putea fi mai mare decât cel estimat până acum. În loc de 2 la sută, conturile false reprezintă 3 la sută din totalul conturilor de Facebook. La fel, conturile duplicate ajung la 10 procente, în loc 6 procente cât estima compania americană până acum. Cele 13 procente pe care le însumează cele două tipuri de conturi frauduloase reprezintă aproximativ 273 de milioane de conturi, din totalul celor 2,1 miliarde de conturi de Facebook care există la această oră. Însumate, conturile false şi duplicate de pe Facebook ar putea forma a patra ţară din lume ca populaţie, fiind depăşită doar de China, India şi Statele Unite.

Cei de la Facebook menţionează că noile date nu vin ca urmare a unei creşteri bruşte a numărului de conturi false, ci ca rezultat al folosirii unor instrumente noi pentru evaluarea fenomenului. Deşi Facebook încurajează utilizatorii să completeze datele corecte de identificare pentru a se asigura de veridicitatea conturilor, compania americană pare oarecum depășită în acest moment în acțiunile întreprinse pentru eliminarea conturilor fictive. Ţinând cont că în spatele ştirilor false şi al “postacilor” stau, de cele mai multe ori, conturi false create special în acest scop, eliminarea acestor conturi este deja o obligaţie pentru o reţea socială cu o influenţă enormă la nivel global, precum Facebook.

Ca şi în cazul reclamelor prin care sunt promovate informaţiile false, Facebook a închis ochii în faţa acestor probleme, câtă vreme i-au servit interesele – un număr mai mare de utilizatori şi venituri mai mari. Înmulțirea boților (programe tip robot n.red.) care răspândesc știri false și propagandă, așa cum s-a întâmplat la alegerile din Statele Unite, reprezintă, de asemenea, un motiv serios luat în calcul de oficialii de la Facebook în declanșarea unei ample acțiuni de blocare și ștergere a conturilor depistate despre care există certitudinea că răspândesc informații false sau propagandă. Mai mult decât atât, Facebook vrea sa se asigure pe viitor că utilizatorii rețelei sunt oameni și nu roboți.  ”pregătim o serie de teste care vor avea menirea de a ne ajuta pe noi sa depistam activitățile suspecte, incluzând crearea unui cont, trimiterea de cereri de prietenie, stabilirea de plăți pentru reclamă, precum și crearea și editarea de anunțuri publicitare”, a spus un oficial al rețelei de socializare. În România sunt active în prezent, peste 9.600.000 de conturi. 73.600 de conturi active sunt în județul Sălaj, din care, în Zalău, sunt active 34.000 de conturi de Facebook.

Leave a Comment