Ateliere pentru copii şi întreceri de tras cu arcul, la „Noaptea Muzeelor”

O expoziţie pe tema darului, un târg al micilor colecţionari, ateliere de realizat batiste cu motive populare româneşti, de desen, de xilogravură, iniţiere în tehnicile de luptă ori întreceri de tras cu arcul sunt doar câteva dintre acţiunile pe care specialiştii Muzeului de Istorie şi Artă Zalău le-au pregătit pentru cei mici cu prilejul Nopţii Europene a Muzeelor.
Ca şi în anii anteriori, activităţile se vor derula pe parcursul a două zile, pentru a marca, astfel, un alt moment important: 66 de ani de la înfiinţarea instituţiei judeţene.
Organizatorii au pregătit o expoziţie de excepţie, a anunţat miercuri, 17 mai, în cadrul unei conferinţe de presă, Corina Bejinariu, directorul MJAI Zalău. Este vorba despre „Daruri către zei”, ce prezintă conceptul darului, de la ofrandele către zei, până la satul tradiţional şi în cadrul căreia vizitatorii vor putea urma trasee tematice în baza unor indicii şi a unor ofrande depuse. Ea va fi vernisată vineri, 19 mai, la ora 13, la Galeria de Artă „Ioan Sima”.
Oficialul a mai precizat că vernisajul va include reconstituirea unui ritual străvechi şi va oferi vizitatorilor posibilitatea de a urma trasee tematice în baza unor indicii şi a unor ofrande depuse.
Zilele de sâmbătă şi duminică sunt dedicate mai multor ateliere dedicate în special copiilor de vârstă şcolară şi familiilor cu copii, ce se vor derula în curtea Muzeului. Astfel, publicul va avea ocazia să admire o expoziţie de uniforme militare şi maşini de epocă, să înveţe să coasă pe etamină, să confecţioneze figurine din baloane colorate şi figurine jucăuşe din linguri de lemn, dar şi să ia parte la antrenamente militare în replici după echipamente antice.
Nu va lipsi nici tradiţionalul eveniment „Fii ghid pentru o noapte la Muzeu”, dedicat elevilor de gimnaziu, care vor face ghidaje în partea de istorie veche a expoziţiei.
Pe tot parcursul Nopţii Muzeelor, publicul este invitat să ia parte în campania „Daruri către muzeu”, făcând donaţii de obiecte vechi din ultima sută de ani. În schimb, vor primi un bilet de tombolă, care le poate aduce premii. „Este o campanie pentru sensibilizarea comunităţii pentru a dona obiecte vechi, pentru a ne creşte colecţiile şi pentru a sublinia importanţa actului donării. Nu este niciun loc mai potrivit de a păstra şi a pune în valoare aceste obiecte care fac parte din fiinţa noastră şi ne definesc”, a precizat Corina Bejinariu.

Leave a Comment