Vârșolț, lacul înghețat și magnetul imobiliar

Lacul este acum o întindere de alb, gheața fiind acoperită cu zăpadă. Păstrând proporțiile, lacul pare o mare albă, o mare de care sunt interesați tot mai mulți investitori imobiliari. Terenurile din jurul lacului Vârșolț s-au vândut mai ceva ca pâinea caldă. Să găsești acum o parcelă de teren pe malul lacului este aproape imposibil, iar motivele sunt evidente.

Interesul pentru terenurile din jurul lacului a crescut cu ani în urmă. Unii au mirosit posibilitatea de a găsi un teren într-o zonă cu un potențial turistic deosebit. Anii au trecut, cele mai multe terenuri au fost vândute. Anunțul că lacul ar putea deveni sursa secundară de apă pentru județul Sălaj a făcut ca suprafețele agricole din jurul lacului să devină o adevărată țintă pentru investitori imobiliari, persoane fizice și juridice. Am poposit la Primăria Vârșolț. Primarul Breda Lajos mi-a spus că este aproape imposibil să găsești un teren de vânzare pe malul lacului. Prețurile au crescut în zonă și de zece ori în ultimii ani. „Nu prea mai sunt terenuri de vânzare pe malul lacului, iar proprietarii, localnicii, nu vor să vândă. Există excepții, terenuri de vânzare, dar prețurile sunt mari. Am înțeles că un ar costă și o mie de euro sau chiar mai mult. Mulți vor să cumpere, dar nu mai au ce. Oamenii se gândesc să investească după ce au auzit că lacul se va transforma într-o sursă de rezervă, iar posibilitățile de agrement în zonă ar fi mari”, ne-a declarat Breda Lajos.

Primăria, interesată să preia în administrare lacul

Autoritățile locale ale comunei Vârșolț și-au manifestat interesul să preia în administrare lacul dacă acest lucru va fi posibil și după ce Sălajul va fi alimentat cu apă potabilă prin magistrala de aducțiune din județul Cluj. „Noi ne-am dori să preluăm lacul în administrarea noastră. Nu știm dacă va fi posibil acest lucru, dar vedem ce se va întâmpla”, a punctat Breda Lajos.

Turismul local, condiționat de dezvoltarea comunității

Primarul Breda Lajos a adăugat că interes nu există doar pentru dezvoltarea și promovarea turismului, ci și pentru derularea proiectelor de dezvoltare economică și socială. „Pentru 2022 avem o serie de programe investiționale importante, unele sunt în derulare, iar altele vor fi începute în primăvară. Lucrăm deja în interiorul dispensarului uman, mai lucrăm la Școala Gimnazială Nr. 2, se muncește la terenul de fotbal, în luna martie începem lucrările la un pod peste râul Crasna, am semnat investiția pentru un drum de exploatație agricolă pe o lungime de zece kilometri, licităm și lucrările pentru reabilitarea grădiniței din comună și am primit o veste bună pentru construcția blocului ANL. Lucrările au fost câștigate la licitație de către o firmă din Italia, iar investiția va începe imediat ce timpul va permite acest lucru. Vom avea 32 de apartamente și sunt depuse deja peste 60 de cereri”, a explicat Breda Lajos. Mai sunt vizate și serviciile de canalizare din Recea și Recea Mică, dar și realizarea unor investiții în cătunul Verveghi.

2 Thoughts to “Vârșolț, lacul înghețat și magnetul imobiliar”

  1. Lacul varsolt

    Sa se planteze.copaci,brazi ,fara umbra nu merita nici jumatate din.pret cu cat se vinde…..daca va fi de agrement trebuie sa l amenajezi ca si celelalte lacuri ,tarnita ,colibita valea draganului

  2. Cekentano

    Ptr 21.02: Tu crezi ca ii zona de munte lacul Varsolt? Specia de lemn pe care ți o recomanzi sa se planteze nu va rezista ! Eventual prunii ar avea ceva șansa!

Leave a Comment