Un Post important a început de luni: obiceiuri și datini strămoșești

Creştinii ortodocşi au intrat, luni, în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, post important care durează din 12 până în 29 iunie, data la care are loc sărbătoarea celor doi ucenici ai Mântuitorului. Rânduit de Biserică în cinstea acestora, dar şi în amintirea obiceiului lor de a ajuna înainte de a întreprinde acte însemnate (Fapte 13,2 şi 14,23), acest post nu are o durată fixă, începutul său depinzând de momentul variabil al Sfintelor Paşti.

Prima zi a Postului Sfinţilor Petru şi Pavel cade, întotdeauna, în lunea de după Duminica Tuturor Sfinţilor, prăznuită la o săptămână după Rusalii. Ţinând seama că menţinem Pascalia calendarului neîndreptat, Învierea se poate sărbători între 4 aprilie şi 8 mai, ceea ce explică faptul că, dacă Duminica Tuturor Sfinţilor cade după 29 iunie, Postul Sfinţilor Apostoli se… desfiinţează. Aşa s-a întâmplat în anii 1945 şi 1956, când Paştile au fost prăznuite pe 6 mai. În ambele cazuri, Sfântul Sinod a hotărât ca postul să se ţină în cele trei zile de dinaintea sărbătorii.

Anul acesta, când perioada de înfrânare ce precede praznicul celor doi ucenici este de 18 zile, credincioşii au parte de dezlegări la peşte sâmbăta şi duminica. Peşte se va putea mânca şi luni, marţi şi joi, dacă aceste zile sunt sărbători marcate cu cruce neagră în calendar. Atunci când sărbătoarea Sfinţilor Apostoli cade miercuri sau joi (cum se va întâmpla anul acesta), postitorii au parte de dezlegare la peşte, vin şi ulei în ziua praznicului.

Obiceiuri strămoșești

 În popor, sărbătoarea Sfinţilor Apostoli este cunoscută sub numele de Sânpetru de Vară; aceasta marchează mijlocul verii agrare, dar şi începutul secerişului. Personaj important din mitologia autohtonă, Sânpetru, este un bun sfetnic al lui Dumnezeu, care-l consultă în luarea unor decizii.

De aceea, Dumnezeu i-a încredinţat porţile şi cheile Raiului, spune tradiţia. Acolo, fiind stăpân peste cămările cereşti, Sfântul Petru hrăneşte animalele sălbatice, mai ales lupii, dar fierbe şi grindina, care se topeşte în bucăţele mici şi nu mai este atât de periculoasă. Din această zi, se spune că privighetoarea și cucul nu mai cântă.

Până în 29 iunie, în comunităţile rurale arhaice nu se scuturau merii; se crede că, dacă se respectă această datină, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei. Tot acum, Sânpetru “pocneşte din bici”, iar scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici, care-i călăuzesc pe călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure.

 

 

 

Alte articole

2 Thoughts to “Un Post important a început de luni: obiceiuri și datini strămoșești”

  1. Anonim

    Dumnezeu e mare !

  2. Gligor

    Nu stiu ce documentare foloseste „autorul” acestui articol, dar a reusit sa faca din nou o eroare anuntand ca doar „crestinii ortodocsi” au intrat in postul Sf. Petru si Pavel, ignorandu-i cu brutalitate pe crestinii greco-catolici, care au intrat si ei in acest post! Sa fie oare doar o eroare facuta din nestiinta, sau cu buna stiinta, la indicatiile cuiva „de sus”?

Leave a Comment