Un nou volum din colecția “Ethnos” sub coordonarea etnologului Camelia Burghele

O nouă carte a apărut la Editura „Caiete Silvane” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj: „Țărani de ieri și de azi. Dinamica peisajului cultural pe Valea Almașului”, Colecția „Ethnos”, volum coordonat de Camelia Burghele. Materialele din lucrarea coordonată de reputatul etnolog sălăjean valorifică cercetările de teren din zona Văii Almașului (satele sălăjene) realizate în cadrul taberelor etnografice organizate de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj în anii 2015 și 2016. Studiile sunt semnate de cadre universitare și studenți de la Universitățile din București, Craiova și Szeged (Ungaria).”Țărani de ieri și de azi. Dinamica peisajului cultural pe Valea Almașului”, Editura „Caiete Silvane”, Colecția Ethnos”, volum coordonat de Camelia Burghele. „Satul românesc se redefinește într-un ritm alert și, odată cu el, se redimensionează și noțiunea de « teren etnografic », dar și cea de etnograf, etnolog, antropolog.

Deci noi și meseria noastră. Satul tradițional a devenit, rând pe rând, satul cooperativizat, apoi satul socialist, apoi satul comunist, pentru ca mai apoi să fie, pentru o perioadă mult prea lungă de timp, satul în tranziție; în fine, recent, a devenit sat emancipat, sat european, sat globalizat și aproape un « sat al imigranților »; dar, peste toate, pentru noi, pentru etnografii de teren a devenit, deseori, satul părăsit, satul depopulat, satul îmbătrânit. În fine, la scara istoriei, satul mileniului trei a devenit, aș zice eu, satul post-tradițional, într-una dintre multiplele sale fațete.Cunoașterea satelor contemporane și mai ales a realității lor a devenit, așadar, un deziderat primar pentru etnograful de teren. Acesta este contextul în care a apărut și a crescut inițiativa Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj de a gândi un proiect aplicat de etnografie: Școala de vară a etnografilor din teren, prelegeri teoretice și aplicații concrete în cercetarea etnografică.

Anual, instituția sălăjeană de cultură organizează astfel de tabere de etnografie de teren, în fapt școli aplicate pentru viitorii etnologi, în care lectori cu renume din domeniul studiilor sociale își împărtășesc experiența studenților și masteranzilor. În ultimii doi ani a venit rândul satelor de pe Valea Almașului, cu comunități românești și maghiare ori mixte, să fie radiografiate. Este vorba despre sate care au trecut deja sau se află în unul dintre stadiile enumerate mai sus. Iar nouă, etnografilor – profesori, cercetători științifici sau studenți – nu ne rămâne nimic altceva decât să stăm în teren, pentru a demara exerciții și experimente de etnografie, etnologie, conservare patrimonială sau antropologie culturală. Iar terenul se dovedește a fi mai fertil ca niciodată”, a declarat Camelia Burghele, doctor în etnologie, coordonatorul volumului.

 

 

Leave a Comment