Tinerii sălăjeni nu ştiu că Muzeul Zalău este unul dintre cele mai moderne muzee de istorie din ţară

Tinerii sălăjeni nu sunt la curent cu faptul că Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA) Zalău se numără printre cele mai moderne muzee de istorie din ţară. Concluzia vine în urma interpretării unor rezultate cuprinse în câteva sute de chestionare aplicate în rândul tinerilor.

În luna martie echipa Consiliului Judeţean al Elevilor (CJE) Sălaj, în colaborare cu MIJA Zalău au aplicat o serie de chestionare în rândul tinerilor sălăjeni, iar în cursul acestei luni, în incinta instituţiei de cultură din municipiu, Horaţiu Lăpădat, profesor la Colegiul Tehnic Iuliu Maniu, după introducerea într-o bază de date a chestionarelor şi interpretării acestora a prezentat rezultatele obţinute. Astfel, din cele aproximativ 600 de chestionare aplicate de echipa CJE, atât în mediul rural, cât şi în mediul urban, au fost selectate o serie de informaţii, printre care: 43,4 la sută din elevii care au răspuns au afirmat faptul că dintre evenimente culturale au participat la concerte de muzică, şi, cu un procent apropiat, 42,8 la sută la vizionări de filme, în 70 la sută din situaţii luând parte cu prietenii. Interpretarea chestionarelor au arătat faptul că, 80,26 la sută dintre elevi au răspuns negativ, „Nu”, la întrebarea dacă ştiau că MJIA Zalău se numără printre cele mai moderne muzee de istorie din ţară. Tinerii se aşteaptă să vadă la muzeu obiecte vechi, dar şi expoziţii cu teme diverse. Deşi la întrebarea deschisă referitoare la ce activităţi ar dori să organizeze instituţia de cultură 43 la sută au răspuns cu „nu ştiu sau nu răspund”, diferenţa de procentaj a enumerat o serie de concursuri, reconstituri istorice şi expoziţii. La ultima întrebare, dacă vor în perioada următoare să viziteze şi să afle mai multe despre muzeu, procentajul a fost foarte mare, acest lucru indicând faptul că tinerii sunt interesaţi în continuare de cultură, istorie şi artă.

De precizat este faptul că, MJIA Zalău în parteneriat cu CJE Sălaj organizează diferite proiecte, acţiuni şi evenimente, în interesul tinerilor şi în conformitate cu cerineţele lor. Aplicarea chestionarelor este o cercetare de piaţă „Percepţia tinerilor asupra culturii”, proiect realizat în parteneriat de cele două instituţii.

Leave a Comment