„Țambal devastat” (Bomlott cimbalom) – Fața necunoscută a poetului Arany János

O altfel de oră de literatură la Centrul de Cultură și Artă cu Marosán Csaba (Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca)
În data de 25 septembrie, 2017 am avut din nou ocazia de a fi prezentă ca și spectator în Sala „Dialoguri Europene” al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj la unul dintre spectacolele lui Marosán Csaba, actorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj-Napoca. De această dată tema spactacolului a fost viața și opera renumitul poet Arany János. În acest an numele poetului este mai frecvent menționat, deoarece în anul acesta se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui la Salonta, județul Bihor. Fiind unul dintre cei mai renumiți poeți al limbii maghiare, fiecare cititor maghiar (și nu numai) a citit măcar un poem sau o baladă ieșită de sub stiloul lui.
Însă de data aceasta actorul Marosán Csaba a pregătit ceva cu totul special pentru spectatorii curioși de talentul său. Îndepărtându-se de textele, poemele și lecturile obligatorii a adus la Zalău fața necunoscută a poetului Arany János. O față necunoscută, plină de umor și de ironie, cu ajutorul căreia elevii au avut ocazia de a recăpăta puțină motivație în ceea ce privește citirea lecturilor obligatorii de la școală.
Spectacolul a început cu proiecția unui film documentar despre viața poetului. Trebuie amintit că filmul a conținut și prezentarea unei legende, numită legenda lui Szent László, care totodată este și titlul filmului. În filmul scurt apare actorul invitat, călăuzit de el, spectatorii pot „călători” în orașe remumite, în care și Arany János a trăit cândva.
Grație talentului său, Marosán Csaba a vobit atât de autentic despre viața poetului, încât spectatorii și-au putut închipui cu ușurință un Arany János, care a apărut printre noi și care ne povestește depre viața lui. Câteodată lecturile obligatorii de la școală sunt mai puțin iubite de către elevi, însă acest spectacol – realizat și cu ajutorul parțial al dramaturgului Széman Emese Rózsa – dă o altă perspectivă elevului plictisit de lecturile obligatorii. O perspectivă în care poetul serios apare ca un om cu ironie și cu mult simți al umorului. Printre altele cu ajutorul actorului și cu ajutorul poeziilor și a transliterațiilor contemporane ne-am putut imagina un Arany János contemporan, care scrie poezii tipice secolului al XXI –lea, apoi le postează pe cea mai mare rețea de socializare, pe Facebook.
„Scopul meu este de a îndrăgi literatura obligatorie cu elevii plictisiți de acesta”- a spus Marosán Csaba în unul dintre interviurile sale. Cred că scopul lui s-a îndeplinit și de această dată, deoarece pe lângă răsete și voie bună am aflat și ceva nou despre Arany János, ba chiar ne-a făcut să deschidem un volum de poezii al poetului cu mai mare drag, ca până acum.
Marosán Csaba este actorul care se reîntoarce des în orașul nostru, aducând de fiecare dată câte o altă personalitate din cultura și literatura maghiară, facând elevii de fiecare dată curioși. Mulțumim pentru că și de acestă dată ne-a încântat cu apariția lui și sperăm să se întoarcă cât mai repede cu un alt poet sau scriitor renumit al literaturii maghiare.
Mulțumiri pentru susținere și Centrului de Cultură și de Artă al Județului Sălaj.
În cele din urmă, păstrându-mi promisiunea actorului, care ne-a cerut, să „poluăm” internetul cu citate de a lui Arany János, voi încheia cu unul dintre citatele mele favorite: „Imposibilul nu există în dragoste şi vise.”
Sepsi Melinda, Liceul Pedagogic
”Gheorghe Șincai”, Zalău

Leave a Comment