Recitaluri de poezie cu actorul Constantin Chiriac

Actorul Constantin Chiriac, director al Festivalului Internaţional de Teatru Sibiu şi totodată directorul Teatrului Național ”Radu Stanca” din Sibiu  a susţinut la Zalău,  două recitaluri de poezie. Este vorba  despre ”Metanie ție, părinte!” și ”Domnule și frate Eminescu”, evenimente culturale care au avut loc, joi -31 ianuarie, la Catedrala Sfânta ”Vinere” şi la Centrul de Cultură şi Artă (CCAJ) Sălaj. Prezenţa sa la Zalău nu a fost una întâmplătoare:  Constantin Chiriac, prietenul actorului Virgil Flonda, în cinstea căruia s-a născut Festivalul de Teatru Virgil Flonda, alături de președintele asociației ”Pro Teatru”, Darius Prodan, construiesc o mișcare culturală de revitalizare a orașului, de îmbunătățirea nivelului de bunăstare al comunității, încercând să dăruiască Zalăului un teatru de artă profesionist. Urmând exemplul orașului Sibiu al cărui nivel economic a crescut datorită teatrului, Festivalului Internațional de Teatru și evenimentelor culturale ce s-au creat în jurul acestor mișcări, echipa ”Pro Teatru” și-a propus același obiectiv, de a crește indicele de participare culturală. Conform unui studiu despre ”Vitalitatea Culturală a orașelor din România”, realizat de ”Culturdata” în anul 2016 indicele de participare culturală în municipiul Zalău se afla la nivelul de -0.498800775. Astfel, un prim pas pentru îndeplinirea acestui obiectiv este creșterea numărului de evenimente culturale ale orașului și fidelizarea publicului.

Din nou la Zalău, după 26 de ani

Înainte de a susţine cele două recitaluri actorul, Constantin Chiriac  a mărturistit în cadrul unei conferinţe de presă, că nu a mai fost la Zalău din anul 1993. Atunci, a ajuns la Jibou cu un recital de poezie şi urma să susţină un recital şi la Casa de Cultură a Sindicatelor, alături de mai mulţi scriitori.  Actorul şi-a adus aminte despre Zalău, că pe vremuri, în anii ’80, aici era un public extraordinar de poezie, iar  în perioada 1982- 1989 sala Casei de Cultură a Sindicatelor era arhiplină. Actorul a mărturist că la Sibiu,  a creat un spaţiu de cultură, care se numeşte ”Fabrica de cultură” – un Centru Alternativ pentru Cultură, Educaţie şi Cercetare, unde foloseşte patru hale pe care le-a transformat  în spaţii de spectacol. ”Sibiul e un oraş special, dar un oraş închis, un oraş rece, care are porţi ziduri şi oameni care sunt în spatele lor. Miracolul care s-a produs la Sibiu este că s-au deschis aceste porţi. Am reuşit, iar formula cea mai importantă a fost calitatea, lucrul despre care vorbesc zi de zi cu studenţii pe care-i păstoresc. Fetivalul a născut în 1997, şcoala de teatru, de la Sibiu, care este o şcoală altfel. Nu sunt decât 12 studenţi la actorie şi 12 studenţi la management cultural. Acum este şi o secţie de coregrafie, tot cu 12 studenţi.(…). Şcoala am legat-o direct de teatru, pe care atunci când l-am luat avea legături în trei spectacole. L-am luat în anul 2000, ca director, şi acum, l-au transformat în Teatru Naţional în 2004 – singurul Teatru Naţional din România care este în subordinea locală. Este aberant să fii Teatru Naţional, dar să fii subordonat Bucureştiului. Trebuie să dai seamă comunităţii care aparţii”, a spus actorul. Potrivit acestuia s-a reuşit în cele din urmă, printr-o Hotârăre de Guvern, ca Teatrul Naţional din Sibiu să fie în subordinea Sibiului. În repertoriul său Constantin Chiriac are, în prezent, 121 de spectacole, mai mult decât toate teatrele din Bucureşti la un loc,  iar un aspect important este faptul că actorii joacă, într-un am circa 400 de reprezentanţii, ceea ce înseamnă mai mult de un spectacol pe zi.

Actorul Darius Prodan a spus în cadrul conferinţei, că la Zalău se pregăteşte terenul pentru construirea unui teatru care să răspundă nevoilor sălăjenilor. ”Vă asigurăm că vor urma mult mai multe spectacole de teatru în orașul nostru. De data aceasta l-am adus, pentru a vă bucura cu poezie, pe actorul Constantin Chiriac, cel ce mulți ani de zile i-a fost coleg, prieten și partener pe scena Teatrului Național Radu Stanca și Festivalului Internațional de Teatru, actorului Virgil Flonda. Cei doi împreună au pus bazele FITS-ului”, a precizat Darius Prodan, actor și președintele asociației ”Pro Teatru”.

Despre actorul Constantin Chiriac

Constantin Chiriac îndeplineşte multiple funcţii care au impact în lumea culturală internaţională: preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (din 1994); preşedinte al “Fundaţiei Democraţie prin Cultură” (din 1994); director general al Teatrului Naţional “Radu Stanca” Sibiu (din 2000); director al Bursei de Spectacole de la Sibiu (SPAOM); Ambasador Onorific al Turismului; Ambasador al Cetăţeanului pentru Anul European al Cetăţeanului 2013; Ofiţer al Ordinului Coroanei – distincţie acordată de Majestatea Sa Regele Albert al II-lea; preşedinte al Fundaţiei Româno-Japoneze “Casa Prietenului”; secretar general al Fundaţiei Româno-Suedeze “Rom-Swed-Aid” Sibiu-Stockholm. A fost decorat prin decret prezidenţial cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler (2000). A obţinut de două ori premiul pentru “Cel mai bun manager de teatru din România”, merit recunoscut de secţia română a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şi de juriul Uniunii Teatrelor din România în cadrul Galelor UNITER (2001). I-a fost conferit Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru promovarea teatrului românesc în lume (2003). A fost vicepreşedinte al Asociaţiei Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 (2004-2007), iar apoi membru al Comisiei de selecţie şi de monitorizare a oraşelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană (2008-2012). A primit titlul de Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană (2010), iar în anul 2014 a fost desemnat Ambasador Onorific al Turismului Românesc. Tot în 2014 a primit Premiul de Excelenţă pentru Contribuţie la imaginea României în lume la Gala Biz 15 ani, Premiul “Contribuție la Patrimoniul Cultural Român” la Gala Aspen pentru Leadership și Premiul OAMENII TIMPULUI, categoria ”Diplomație Culturală”. A absolvit UNATC la Bucureşti (1980), obţinând o diplomă de Artă Teatrală. Acesteia i s-au adăugat trei diplome în management cultural conferite de United States Information Agency (1996); University of Hull în Marea Britanie (1998 -1999); Virginia Commonwealth University în Richmond, Virginia (1999). Este doctor în teatru cu teza “Poezia ca spectacol”, susţinută la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu şi la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş (2006). I s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa de către Leeds Metropolitan University (2008). A jucat în peste 20 de filme, în circa 50 de spectacole, peste 20 de one-man show-uri, susţinând recitaluri în peste 50 de ţări din lumea întreagă. Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără “Moromeţii” (regia Stere Gulea), “Croaziera” (regia Mircea Daneliuc) şi “Undeva la Palilula” (regia Silviu Purcărete).

Leave a Comment