Oameni de știință cu contribuții majore în istorie

Nume precum Arhimede, Einstein, Tesla, Newton și Galilei rămân în istorie datorită invențiilor impresionante făcute în trecut.

Iată pentru ce sunt cunoscuți 5 dintre cei mai mari savanți din istorie:

 

  1. Arhimede – Una dintre primele minți luminate din istorie. A trăit între 287 și 212 înainte de Hristos și a rămas în istorie prin câteva dintre invențiile sale. Astfel, el a pus bazele hidrostaticii și a explicat legile pârghiilor. În plus, a inventat mai multe mașini de asalt, alături de unele ce puteau trage corăbiile din apă, dar și unele de atac prin intermediul unui sistem de oglinzi. De asemenea, Arhimede este cunoscut și pentru faptul că este unul dintre cei mai mari matematicieni din istorie. El a reușit să calculeze aria unui arc de parabolă, a realizat formule de calcule a volumelor și a avut și alte descoperiri. Arhimede a murit în anul 212 înainte de Hristos, după ce a fost ucis de un soldat roman în timpul asediului Siracuzei.

 

  1. Albert Einstein – Unul dintre cei mai mari savanți din istorie, care impresiona prin inteligența sa. Cu siguranță cea mai mare descoperire a sa a fost Teoria Relativității. De altfel, el a fost răsplătit și cu un Premiu Nobel datorită muncii impresionante pe care a depus-o. El a mai activat și în alte domenii, reușind să explice mișcarea browniană a moleculelor. A avut descoperiri și în cosmologia relativistă și teoria capilarității, în timp ce formula E=mc la pătrat este tot a lui. A fost și un activist desăvârșit și a militat tot timpul pentru pace. Tocmai din acest motiv a fost propus la un moment dat pentru funcția de președinte al Israelului, dar a refuzat, spunând că nu se simte suficient de pregătit. Omenirea are un respect uriaș pentru el, motiv pentru care despre viața sa au fost făcute mai multe filme biografice și documentare. În plus, a fost creat și un joc disponibil pe Casino Romania NetBet. Denumit Einstein Eureka Moments, jocul a fost creat de compania StakeLogic, iar printre simboluri sunt elemente din munca savantului.

 

  1. Nikola Tesla – Într-o măsură destul mare, oamenii îi datorează lui Nikola Tesla faptul că folosim electricitatea de zi cu zi, fiind cel mai mare promotor, motiv pentru care a avut și un conflict de durată cu Edison, alt savant al acelor vremuri. Tesla a trăit între 1856 și 1943, iar alte invenții ale sale se află bobina Tesla, Razele X, iluminarea fluorescentă, motorul de inducție și neonul. În plus, el a susținut că a inventat și radioul, dar acest subiect nu a fost clarificat în totalitate, existând și un proces pe această temă. Meritele sale sunt unele uriașe, motiv pentru care Elon Musk a decis să ofere numele campaniei de mașini electrice în omagiul lui Tesla. În plus, Tesla are și un muzeu la Belgrad.

 

  1. Isaac Newton – Cu siguranță este cel mai cunoscut om de știință din istoria Angliei. A trăit între 1643 și 1727 și și-a axat atenția către domenii precum matematică, mecanică și optică. Foarte mulți oameni de știință sunt de părere că Newton este cel care a pus bazele mecanicii clasice. În plus, cu ajutorul lui Gottfried Willhelm von Leibniz el a reușit să realizeze calculul diferențial și cel integral. În plus, tot Isaac Newton a fost cel care a demonstrat că lumina alba este compusă din radiații monocromatice. De asemenea, tot el a demonstrat că legile naturii guvernează mișcarea globului terestru și pe cea a altor corpuri cerești.

 

  1. Galileo Galilei – A activat în domenii precum fizică, astronomie, matematică și filosofie. El este considerat omul care a pus bazele fizicii, științei și astronomiei observaționale moderne. Datorită invențiilor sale a reușit să descopere patru sateliți ai lui Jupiter. El a proiectat și prima busolă geometrică și militară.