O nouă apariţie editorială marca Eugen Crihan

Cu sprijinul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, la editurile „Caiete Silvane” – Zalău şi Limes, Floreşti-Cluj, a apărut cartea „Societate, om şi ficţiune. Elemente de sociologie şi antropologie în literatura română” de Eugen Crihan.

 

Autorul este profesor şi s-a născut în 15 octombrie 1954 în Reghin, judeţul Mureş. Este absolvent al Facultăţii de Istorie-Filosofie, secţia filosofie-istorie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în anul 1978. A fost profesor la Liceul „Voievodul Gelu” din Zalău între anii 1978-1990, apoi la Colegiul Naţional „Silvania”, în perioada 1990-1998, consilier şef la Inspectoratul Judeţean de Cultură Sălaj în 1990-1991, lector universitar la Facultatea de Ştiinţe Juridice 1998-2002, iar din anul 2002 este lector la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul Universităţii Oradea. Din 1999 până în 2008 a susţinut cursuri la Filiala Zalău a Universităţii „Vasile Goldiş” – Arad.
A colaborat cu o serie de publicaţii: Napoca Universitară, Studia Universitatis Babeş-Bolyai – Cluj-Napoca, Acta Musei Porolissensis, Revista de filosofie, Revista de pedagogie, Silvania, Caiete Silvane, Analele Universităţii din Oradea, Alma Mater Porolissensis, Aletheia – Oradea şi Gazeta de Duminică, iar printre volumele publicate se numără: „Interpretări de texte filosofice”, Zalău, Editura Gil, în anul 1996, volum la care a fost coautor; „Momente ale gândirii politice”, două volume, Zalău, Editura „Alma Mater Porolissensis”, anul 2002, coautor şi „Mentalităţi rurale în România de tranziţie. Un studiu de caz în judeţul Sălaj”, apărut la Editura „Caiete Silvane”, Zalău, în 2011.
„Lectorului cât de cât familiarizat cu limbajul şi tematica literaturii sociologice i-ar fi, câteodată, relativ dificil să distingă între două texte paralele, aşezate concomitent în faţa ochilor săi analitici. Care dintre ele aparţine unui literat- romancier, poet sau jurnalist – şi care unui sociolog ori antropolog profesionalizat? Alteori, atare distincţie ar fi mai facilă, date fiind distanţele de tip stilistic dintre textele respective. De pildă, un text poetic şi unul matematiza-formalizat, chiar atunci când au drept referinţă „obiectuală” una şi aceeaşi realitate socio-antropologică, vor fi uşor de distins ca aparţinând literaturii <<propriu‐zise>>, respectiv sociologiei ori antropologiei sistematice-ştiinţifice. Dar, încă o dată, nu sunt puţine situaţiile în care până şi lectorii cei mai subtili-analitici ar putea avea ezitări serioase în realizarea distincţiilor respective. Un text aparţinând lui Balzac ar putea fi lesne confundat cu unul aparţinând lui Tocqueville, aşa cum un fragment din Max Weber ar putea fi atribuit şi lui Thomas Mann, iar altul din Talcott Parsons iar putea aparţine şi lui Dos Passos etc”, spune autorul în volumul său.

Alte articole

One Thought to “O nouă apariţie editorială marca Eugen Crihan”

  1. Zălăuan

    Felicitări, e bine că are şi Sălajul filosofii lui !

Leave a Comment