Muzeului Holocaustului din Șimleu Silvaniei a împlinit  15 ani de activitate

Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord – Șimleu Silvaniei a organizat, duminică un dublu eveniment – ambele de importanță majoră pentru instituție. Este vorba despre Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului și împlinirea a 75 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau, precum și împlinirea a 15 ani de activitate a muzeului. Prefectul județului Sălaj, Virgil Turcaș a răspuns invitației directorului Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord din Șimleu Silvaniei – Daniel Stejeran, de a participa la aceste evenimente la care au fost invitate două personalități din Israel – dr. Țvika Herman Berkovits (medicul și consilierul personal al premierului israelian Benjamin Netanyahu, reprezentant al celei de-a doua generații de supraviețuitori ai Holocaustului, cu origini în județul Maramureș) și dr. Yehuda Heimlich (nepot al supraviețuitorilor Holocaustului din Șimleu Silvaniei). Familia Heimlich a înființat prima tipografie evreiască cu caractere ebraice din zonă. Parte din membrii familiei s-au întors după Holocaust la Șimleu și și-au continuat activitatea până după mijlocul secolului al XX-lea, când au emigrat spre Israel. Au mai participat ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor – Lucian Bode, Andrei M. Grinkevich- ambasadorul Federației Belarus din România precum și Igor Iniushkin – consilier ministerial al Ambasadei Federației Ruse de la București. În cadrul evenimentului a fost prezentat și cel mai recent proiect al muzeului, numit Eternal Echoes – Instrument interactiv de predare a problematicii Holocaustului.

One Thought to “Muzeului Holocaustului din Șimleu Silvaniei a împlinit  15 ani de activitate”

 1. Anonim

  A propos de prezența celor de la ambasadele rusești la sinagogă: „Un evreu din Rusia primeste permisiunea de a emigra în Israel …
  La granita, rusii îi controleaza bagajul, gasesc împaturit între haine un bust al lui Lenin si-l intreaba:
  – Ce e asta?
  Evreul:
  – Ar trebui sa întrebati CINE e asta, nu CE e asta… Asta e Lenin, cel care a pus bazele socialismului si a adus bunastarea poporului rus… si l-am luat ca amintire a zilelor de prosperitate…
  OK, rusii îl lasa sa treaca. Pe aeroport în Tel Aviv, granicerii gasesc bustul lui Lenin si întreaba:
  – Ce e asta?
  Evreul:
  – Ar trebui sa întrebati CINE e asta, nu CE e asta. Asta e Lenin, nenorocitul din cauza caruia am parasit eu Rusia si l-am luat cu mine ca sa am pe cine sa blestem în fiecare zi.
  Îl lasa si astia sa treaca…
  Tipul se duce acasa, pune bustul pe raftul unei biblioteci si, la o petrecere organizata de familie cu ocazia sosirii sale, un nepot vede bustul si întreaba:
  – CINE e asta?
  La care evreul îi raspunde:
  – Ar trebui sa întrebi CE e asta, nu CINE e asta. Raspunsul e: 10 kilograme de aur de 24 de carate, fara impozit, vama sau TVA.”

Leave a Comment