“Monografia satului Bădăcin și a familiei Maniu” – o nouă apariție la editura Caiete Silvane

În colecția „Monografii” a Editurii „Caiete Silvane” a apărut, zilele trecute, cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, ediția a treia revizuită și adăugită a cărții preotului Cristian Borz, „Monografia satului Bădăcin și a familiei Maniu”.

“Ediția a treia a Monografiei satului Bădăcin și a familiei Maniu nu vine cu atâtea completări și revizuiri precum cea de-a doua ediție. Motivația reeditării unei noi ediții a fost dublă. Pe de-o parte, primele ediții s-au bucurat de succes și volumul nu se mai găsește decât cu mare greutate. În al doilea rând, Editura Caiete Silvane a dorit ca, în Anul Centenarului Marii Uniri, să ofere publicului cititor, biografia celui care a avut o contribuție esențială la realizarea marelui act din 1 Decembrie 1918. Am inserat, și de această dată, completări și detalieri acolo unde mi s-a părut necesar. Am extins capitolul Documente și am îmbunătățit substanțial Albumul Foto. O adăugire importantă este aceea a Contractului de Donațiune și a Memoriului privind proiectul pentru o biserică greco-catolică la Bădăcin la care se adaugă și Planurile proiectului. Aceste documente

descoperite recent ne dezvăluie în primul rând viziunea pe care Iuliu Maniu a avut-o pentru dezvoltarea satului Bădăcin, precum și dorința de a aduce aici pe moșii și strămoșii săi, printre care îi amintim pe Simion Bărnuțiu, Demetriu Coroianu, Iuliu Coroianu și alții. Îmi exprim speranța că și această ediție se va bucura de succes și va contribui la o mai bună înțelegere a locului și rolului pe care familia Maniu din Bădăcin l-a avut în istoria României moderne”, a scris părintele Borz în prefața acestei monografii.

 

 

 

Leave a Comment