La Şimleu Silvaniei: Comemorarea a 300 de eroi români din Primul Război Mondial

A trecut un veac de la intrarea României în Primul Război Mondial. Atunci, în timpul acestei conflagraţii mondiale, peste 330.000 de eroi români şi-au dat viaţa pentru reîntregirea României. În acest context, conform Hotărârii de Guvern nr. 821/2015, cu modificările şi completările ulterioare, Garnizoana din Şimleu Silvaniei, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local, a organizat o ceremonie militară şi religioasă pentru comemorarea a 300 de eroi români, pieriţi în luptă sau în prizonierat.

Activităţile s-au desfăşurat, vineri, 26 august 2016, de la ora 10, în jurul Troiţei din faţa Bisericii Ortodoxe nr.1, lângă Parcul Mare al oraşului. A fost un eveniment în premieră, la care au participat: reprezentanţi ai administraţiei publice orăşeneşti, militari ai Garnizoanei şimleuane, cadre militare în rezervă şi în retragere, văduve ale veteranilor de război, cadre didactice şi elevi, reprezentanţi ai instituţiilor şi societăţilor comerciale, cetăţeni ai oraşului şi nu numai. Întreaga festivitate a fost organizată/coordonată de lt.col. Dionis Gurzău, prezentarea a fost făcută de col. Tudor Şimon, iar sonorizarea a fost asigurată de Romeo Oltean (Primărie). După primirea oficială a col. Ştefan Toader – comandantul Garnizoanei Şimleu Silvaniei, a ing. Radu Lazăr – viceprimar şi a comandanţilor unităţilor militare, s-a intonat Imnul de Stat al României. A urmat Te Deumul şi Parastasul pentru eroii neamului românesc oficiat de un sobor de preoţi reprezentând Bisericile Ortodoxe şi pe cea Greco-Catolică din oraş. În memoria eroilor români căzuţi în Primul Război Mondial s-a păstrat un moment de reculegere.
În continuare, col. Ştefan Toader – comandantul Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania” a dat citire preambulului de comemorare: „România îşi comemoreză astăzi eroii naţiunii morţi în luptă sau în prizonierat în Primul Război Mondial, 1916-1919, cu prilejul centenarului Marelui Război. România întregită are la fundament sângele eroilor români care au murit pe fronturile din Transilvania, la Dunăre, în Moldova sau în lagărele de prizonieri. Celui care moare pentru ţară nepieritor îi rămâne numele, au consfinţit înaintaşii. Să-i pomenim pe cei care au murit pentru ţară şi fie ca numele să le rămână nepieritor!”
Apoi, numele celor 300 de eroi români au fost rostite, solemn, de pe liste, de: col. Ştefan Toader, Angela Maria Lipo – directoare a Şcolii Gimnaziale „Silvania”, col.r. Gheorghe Bontea – preşedinte al Sindicatului Cadrelor Militare în rezervă şi în retragere, lt.col.r. Ioan Vodă – preşedinte al Asociaţiei Cadrelor Militare în rezervă şi în retragere – filiala Şimleu Silvaniei, cpt. Ioan Mălan – comandantul Secţiei de Pompieri Şimleu Silvaniei, col. Gheorghe Feraru – şef de stat major al Garnizoanei Şimleu Silvaniei, col. Gigi Dumbravă – comandantul U.M. 01465 Şimleu Silvaniei, col. Marcel Miculac – comandantul U.M. 01482 Şimleu Silvaniei şi ing. Radu Lazăr, care a mai spus: „Pentru întreaga naţiune română, de 100 de ani, numele lor înseamnă independenţă, libertate şi unitate. Dacă astăzi putem trăi demn în România, cu siguranţă, acest lucru se datorează şi lor. Glorie eternă, eroilor români!”
Ceremonia dedicată Rostirii Solemne a numelor celor 300 de eroi s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori în faţa Sfintei Troiţe. În acordurile muzicale ale Imnului Eroilor, înclinându-şi frunţile cu evlavie în semn de recunoştinţă pentru eroii neamului românesc, au depus coroane de flori reprezentanţi ai: Primăriei şi Consiliului Local Şimleu Silvaniei, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor şi Internelor, Cadrelor Militare în rezervă şi retragere, Bisericilor Ortodoxe şi Greco-Catolice, Partidului Naţional Liberal, Şcolilor Gimnaziale, Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu”, Liceului Tehnologic „Ioan Ossian” şi SC „Simex” SA Şimleu Silvaniei. În plus, viceprimarul Radu Lazăr a conferit col. Tudor Şimon (Regimentul 69 Artilerie Mixtă „Silvania” Şimleu Silvaniei) „Diploma de Excelenţă” din partea Primăriei şi a Consiliului Local Şimleu Silvaniei „pentru întreaga activitate desfăşurată şi buna colaborare cu autoritatea locală, cât şi pentru meritele obţinute de-a lungul timpului în cadrul Garnizoanei Şimleu Silvaniei”.
În Veci Pomenirea Eroilor României!
Prof. Marin Ştefan

Alte articole

6 Thoughts to “La Şimleu Silvaniei: Comemorarea a 300 de eroi români din Primul Război Mondial”

 1. Anonim

  A preluat Lazar Radu inaintea momentului arestarii lui Turcas Septimiu cel corupt.Radu merita nu sa bagat in mizerii ca Turcas,felicitari domnule Lazar.

 2. Anonim

  Felicitari pentru Radu Lazar un Barbat De Stat adevarat ,bine ca neai scapat de coruptu de Turcas.

 3. Anonim

  Noua conducere a Simleului cu Sabo si Lazar oameni ,morali ,nepatati arata bine.Poza e frumoasa fara CORUPTUL …Turcas Septimiu.Curaj Simleuanilor vedeti ca se poatebsi fara Turcas si Corbeanu…

 4. Loici

  Si eu o felicit noua conducere e fain..

 5. Loici

  Da Lo dus pe Septi???

 6. Pavali

  Nu lo dus nicari inca.Poate so spinzurat pe Dealu Sfint….

Leave a Comment