La Centrul de Cultură şi Artă se lansează “Satele sălăjene şi poveştile lor”

Sala “Dialoguri europene” a Centrului de Cultură şi Artă (CCAJ) Sălaj va găzdui marţi, 23 februarie, lansarea primelor patru volume din seria “Satele sălăjene şi poveştile lor” – autor Camelia Burghele. Este vorba despre un proiect editorial realizat cu sprijinul companiei TenarisSilcotub, apărut la editurile “Caiete Silvane” Zalău şi “Etnologică” Bucureşti.

Cele două edituri cu sprijinul, CCAJ Sălaj şi a companiei precizate, au demarat publicarea unei monografii sălăjene sub semnătura etnologului Camelia Burghele, în mai multe volume, dintre care primele patru au fost tipărite. Volumele conțin texte de specialitate, unele publicate deja în cărți semnate de Camelia Burghele, altele aduse la zi, iar altele inedite. Județul Sălaj nu dispunea încă de o asemenea monografie, al cărei rol îl considerăm ca extrem de important și cu care credem ca instituția noastră ar putea să își consolideze poziția de pilon al conservării și valorificării patrimoniului cultural etnografic local. Proiectul se intitulează generic “Satele sălăjene şi poveştile lor” –  un proiect pilot. Cele patru volume  vor fi incluse într-o serie completă de studii etnografice, etnologice, folclorice, antropologice – mai mult decât o simplă descriere etnografică). Sălajul nu are o asemenea abordare antropologică, foarte vizată în contextul globalizării, patrimonializării UNESCO, conservării identității culturale în toată Europa civilizată. Volumele au ample rezumate în limbile engleză și franceză. Pentru anul 2016 Editura “Caiete Silvane” editarea următoarelor patru volume din serie.

Camelia Burghele este un etnolog specializat în magia terapeutică tradițională și în dinamica proceselor culturale din satele românești tradiționale, fiind cercetător la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Are publicate o serie de articole și volume circumscrise acestor teme de cercetare: “În numele magiei terapeutice”; “Cămașa ciumei”; “Repere de cultură tradițională sălăjeană”; “7 zile în Țara Silvaniei”; “La nuntă în satele sălăjene”. Recent, a finalizat studiile postdoctorale la Școala Postdoctorală a Academiei Române în anul 2013, publicând ca lucrare de cercetare volumul “Asumarea identității culturale în comunitățile românești din Maramureșul ucrainian (Transcarpatia, Ucraina), conservare și sau dinamică socio-culturală în context European”  – coordonator științific academician dr. Sabina Ispas. În prezent studiază fenomenele de repercutare ale magiei tradiționale în magia modernă contemporană.

Alte articole

One Thought to “La Centrul de Cultură şi Artă se lansează “Satele sălăjene şi poveştile lor””

  1. llkl

    despre satele din judet ar putea vorbi cel mai bine cadrele didactice de acolo !!!ele s-au nascut si trait acolo !!!!oare de ce asteapta sa vina oameni de la oras sa vorbeasca despre ei ????tot ei ar putea si ar trebui sa faca in fiecare sat sau scoala —————–cu ajutorul primariei — cate un mic muzeu !@!!!! cu obiecte din sat !!!!!!sunt cateva incercari dar cam timid !!!!

Leave a Comment