Iuliu Maniu, comemorat acasă

La 65 de ani de la moartea sa, marele om politic Iuliu Maniu va fi comemorat la Şimleu Silvaniei şi Bădăcin, prin două acţiuni. Cea dintâi – „Iuliu Maniu – făuritor al României Unite” – este o masă rotundă organizată de Primăria Șimleu Silvaniei, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Șimleu Silvaniei și Parohia Greco-Catolică Bădăcin, şi va avea loc sâmbătă, 3 februarie, de la ora 12, în orașul natal al lui Iuliu Maniu. Manifestările se vor desfăşura în Sala mare a Primăriei din oraşul de sub Măgura și la monumentul lui Iuliu Maniu din Piața Avram Iancu.

În 4 februarie, Parohia Greco-Catolică Bădăcin și Primăria Pericei organizează, de la ora 10, evenimentul „Iuliu Maniu și Marea Unire”. Acţiunile din cadrul acestei manifestări vor avea loc la Biserica Greco-Catolică, Casa Memorială și Căminul Cultural din localitate.
Programul zilei va debuta cu litughia și un parastas pentru personalitățile sălăjene care au contribuit la Marea Unire, urmate de vizitarea Muzeului Memorial „Iuliu Maniu”, depuneri de coroane la bustul din Dealul Țarinii şi conferința susţinută de Ioan Ciocian – „Contribuția lui Iuliu Maniu la Unirea din 1918” şi de Marin Pop, „Cornelia Maniu, sub lupa Securității”.

Cu acelaşi prilej, istoricul sălăjean Marin Pop îşi va lansa cel mai recent volum – „Corneliu Coposu și exilul românesc sub lupa Securității (documente și corepsondență)”, iar echipa campaniei publice de salvare a Casei lui Maniu va prezenta stadiul actual al proiectului de reabilitare. Ziua se va încheia cu un program artistic ce va cuprinde piesa de teatru “Răsărit de soare”, în interpretarea elevilor de la Liceul “Iuliu Maniu” din Oradea, recitalurile corului “Dealul Țarinii” împreună cu “Urmașii lui Iuliu Maniu” din Bădăcin, recital de muzică folk și momente artistice susținute de micii artiști de la Clubul Copiilor din Șimleu Silvaniei.

One Thought to “Iuliu Maniu, comemorat acasă”

  1. Anonim

    II INVIT PE SENATORUL GHITA POP SI PE ASISTENTA RALUCA GIREADA LA O LECTIE DE ISTORIE!

Leave a Comment