Iniţiere în tainele restaurării, la Muzeul „Ioan Sima”

Publicul sălăjean este invitat, în aceste zile, la Muzeul de Artă „Ioan Sima” din Zalău, la un eveniment expoziţional inedit, ce permite o iniţiere în tainele restaurării obiectelor de patrimoniu.

Expoziţia a fost iniţiată de către gazdele manifestării – restauratori şi conservatori de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău, în colaborare cu specialişti în domeniul restaurării şi conservării patrimoniului cultural mobil de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Muzeul Cetății și al Orașului Oradea, Muzeul Județean Satu Mare.

“Aducem în faţa comunităţii sălăjene o expoziţie care ilustrează o artă, cea a restaurării, aşa cum se întâmplă ea zi de zi în muzeu şi prin care nişte piese în diverse forme şi stări ajung să poată fi văzute şi, mai ales înţeles. În spatele obiectului de muzeu pe care vizitatorii îl văd prezentabil, stă un artist: restauratorul, ajutat de conservator”, a precizat, cu prilejul vernisajului ce a avut loc marţi, 15 noiembrie, Corina Bejinariu, directorul Muzeului Judeţean Zalău.

“Ne-am propus să aducem în faţa publicului spectator acele elemente oarecum din spatele activităţii noastre. Vizitatorii au posibilitatea de a vedea exponatul, care este însoţit de fotografii făcute înainte de restaurare, dar şi din timpul restaurării, precum şi informaţii despre intervenţiile efectuate asupra pieselor respective”, a explicat, la rândul său, cercetătorul ştiinţific sălăjean Emanoil Pripon, expert conservare-restaurare metal, ceramică, porţelan, sticlă.

Expoziţia reuneşte peste 40 de piese de patrimoniu restaurate de specialiștii de la instituțiile muzeale amintite, de la ceramică şi icoane, la obiecte de îmbrăcăminte şi arme, fiind deschisă publicului de luni până vineri, între orele 9.00 şi 17.00, până în 9 decembrie 2016.

Leave a Comment