Grevă japoneză la muzeu și în bibliotecile sălăjene

A venit și rândul angajaților din muzeele şi bibliotecile publice din România să-și strige ofurile și nemulțumirile, modalitatea aleasă fiind cea de protest anunțat. În data de 4 aprilie, toți angajații vor intra în grevă japoneză, însă activitățile curente nu vor fi oprite. Personalul va purta pe mână o banderolă albă prin care vor trage un semnal de alarmă cu privire la situația dramatică în care se află această categorie socio-profesională. Federaţia Sindicală CulturMedia, afiliată Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa, atrage atenţia guvernanților asupra degradării mediului profesional în care îşi desfăşoară activitatea salariaţii din muzeele şi bibliotecile publice din țară. Lista revendicărilor este destul de lungă, liderii de sindicat solicitând: remedierea discriminării morale şi salariale generate de OUG 128/2023, egalizarea în plată a funcţiilor similare din sistemul muzeelor şi bibliotecilor publice, alocarea unui buget de 0,9% din PIB către sectorul cultural cu o justă alocare de fonduri către instituţiile muzeale şi biblioteci, soluționarea de urgență a discrepanțelor actuale din sistemul de salarizare a personalului din instituţiile culturale, indexarea anuală a salariilor personalului cu rata inflaţiei, plata suplimentară a personalului implicat în activităţile generatoare de venituri la bugetul de stat (cercetări arheologice preventive, alte activităţi generatoare de venituri proprii), precum şi a personalului din echipele de proiecte finanţate din fonduri europene. De asemenea, aceștia mai solicită și plata orelor suplimentare efectuate, compensaţii financiare pentru personalul care lucrează permanent în weekend şi în timpul sărbătorilor legale, precum și semnarea unui contract colectiv de muncă unic la nivel naţional pentru instituţiile muzeale şi pentru biblioteci. 

Legat de modul în care bibliotecarii sălăjeni vor reacționa, Fazakas Eva – bibliotecar din Zalău și liderul de sindicat al Sindicatului Liber al Bibliotecarilor din Biblioteca Județeană și bibliotecile orășenești din județul Sălaj ne-a declarat că „revendicările noastre sunt aceleași cu cele ale angajaților din muzee și am decis să ne alăturăm acestor demersuri cu scopul de a ne exprima nemulțumirile. Încă nu am stabilit ce măsuri vom lua după data de 4 aprilie, în cest moment nu avem nimic planificat pentru mai departe”.

Cu privire la demersurile care vor fi luate după ce greva japoneză se va încheia, Marcela Băbănaș – muzeograf la Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău și lider al Sindicatului Porolissum Zalău ne-a precizat că „există un calendar stabilit de Federația Sindicală CulturMedia cu privire la etapele care vor urma în cazul în care nu vom obține un răspuns favorabil la revendicările noastre. Desigur că vor fi urmați toți pașii legali necesari, iar ca un ultimul semnal de alarmă se va ajunge și la o grevă generală care este planificată să aibă loc în data de 18 mai. Sperăm ca lucrurile să se încheie favorabil mult mai repede. Noi ne-am pregătit pentru greva japoneză care va avea loc în data de 4 aprilie, vom purta la mână o banderolă albă cu mesaje prin care încercăm să tragem un semnal de alarmă că trecem printr-o perioadă foarte grea. Am mai avut o acțiune de acest gen în Zalău, mai precis în data de 19 martie când am protestat tot în acest mod, cu ocazia organizării unui vernisaj”.

Așadar se încing spiritele și în sfera culturală, protestul din data de 4 aprilie fiind primul pe lista acţiunilor de protest la nivel naţional, care vor culmina cu declanşarea grevei generale la mijlocul lunii mai în situația în care negocierile cu guvernanții vor eșua. În paralel, s-a anunțat că vor fi organizate demonstraţii de protest cu ocazia marcării Zilei Internaţionale a Muzeelor şi a evenimentului Noaptea Muzeelor. 

2 Thoughts to “Grevă japoneză la muzeu și în bibliotecile sălăjene”

  1. […] asupra degradării mediului profesional în care îşi… Articolul Grevă japoneză la muzeu și în bibliotecile sălăjene apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

  2. Anonim

    La muzeu sunt mai mulți angajați decât exponate. La biblioteci mai mulți angajați decât cititori. Oare fluturașii de salarii cum arată ?

Leave a Comment