Fotoexpoziţie la Cercul Militar Zalău, Eroul Necunoscut — simbol al eroismului naţional

Cercul Militar Zalău a găzduit astăzi vernisajul fotoexpoziţiei itinerante „Eroul Necunoscut — simbol al eroismului naţional”, a muzeografului Valeria Bălescu, de la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” din Bucureşti. Expoziţia este deschisă publicului larg până la jumătatea lunii în curs, iar evenimentul la care au participat cadre militare, reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din judeţ, şi nu în ultimul rând publicul, a fost organizat de Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” din Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala Sălaj, Batalionul 317 Sprijin Logistic „Voievod Gelu” Zalău şi Biblioteca Judeţeană „Ioniţă Scipione Bădescu” Sălaj.
„Eroul Necunoscut al României” este instituţia reprezentativă a eroismului românesc, despre care se poate afirma că a urmat acelaşi drum istoric ca al ţării. A fost desemnat în cadrul unui ceremonial maiestuos în 1923, pe pământul luptelor de la Mărăşeşti, dintre zece sicrie cu eroi necunoscuţi, aduse de pe toate fronturile importante din ţară, de către copilul de trupă Amilcar Săndulescu. După desemnare, a fost dus în Capitală şi înhumat pe terasa „Cuza-Vodă” a Muzeului Militar Naţional, aflat atunci în Parcul Carol. În decembrie 1958 comuniştii, au strămutat Mormântul Eroului Necunoscut la Mărăşeşti, în parcul din faţa Mausoleului Eroilor Neamului, unde a rămas până în octombrie 1991, când a fost readus în Parcul Carol, din Bucureşti. În anul 2006 a fost ultima mutare, fiind amplasat pe locul ce-i fusese iniţial destinat.
Prin „Eroul Necunoscut – simbol al eroismului naţional” vom cinsti memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile Patriei pentru propăşirea neamului românesc!

Alte articole

Leave a Comment