Expoziția Adorján Ilona – „Primăvara poeziei”

În cadrul festivalului din acest an dedicat poeziei, expoziția de artă plastică vă prezintă un material ce se armonizează cu tematica evenimentului, și anume un proiect cu titlul POEZIA – ilustrații și portrete de poeți, semnat de artista Ilona Adorján. Expoziția prezintă o suită de lucrări grafice inspirate de poezii, respectiv portrete de poeți lucrate în ceramică.

Artista  Ilona Adorján este prezentă pe scena artistic-plastică locală și regională din anul 1987 cu expoziții personale și de grup, susținute atât în țară cât și în străinătate, lucrând în diverse tehnici, cum sunt grafica mică, ceramica, pictura. Este membră în mai multe asociații de profil artistic, lucrările sale au fost publicate în diverse cataloage de expoziții temporare precum și în volume de poezie, având și lucrări publice, respectiv piese de colecție în patrimoniu muzeal. Ilustrațiile realizate la diferite poezii, expuse aici, sunt lucrări grafice realizate în tehnica monotipiei și în tuș, unele au fost deja publicate însoțind volume de poezie, altele sunt în stadiu de acumulare.

Genul ilustrației de carte, și în special grafica inspirată de poezii necesită o aplecare profundă, atentă și ingenioasă asupra textului și mesajului poetic, iar transmiterea în mediul plastic a ideilor și senzațiilor ivite pe parcursul studiului și al lecturii, necesită o abilitate artistică deosebită – din acest motiv nu mulți artiști își asumă acest tip de demers artistic. Ca formă ea poate fi minimalistă sau mai bine dezvoltată, mică sau mare ca dimensiuni, figurativă sau abstractă, în stiluri diverse de expresie plastică. În practicile contemporane ilustrația de poezie dobândește o autonomie artistică și o validitate estetică care nu neapărat necesită prezența textului poetic aferent, pe care cu siguranță îl poate dezvolta în sensuri, fără a-l înlocui. Astfel acest gen de grafică nu este percepută ca fiind de o valoare secundară, ci ca o creație plastică de sine stătătoare.

Expoziția al cărei curator este Attila Szabó va fi deschisă luni, 22 aprilie la ora 12, în Sala „Porolissum” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, și va putea fi vizionată pe parcursul festivalului „Primăvara poeziei”, până în 26 aprilie 2024.

Szabó Attila, curator expoziție

One Thought to “Expoziția Adorján Ilona – „Primăvara poeziei””

  1. […] și în străinătate, lucrând în diverse tehnici, cum… Articolul Expoziția Adorján Ilona – „Primăvara poeziei” apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment