Emil Chendea îşi lansează volumul „Între două lumi”

Emil Chendea, cel mai mare grafician de carte din perioada comunistă, originar din judeţul Sălaj, comuna Mirşid, va fi prezent vineri, 10 octombrie, în satul natal unde îşi va prezenta volumul „Între două lumi” – apărut la editurile Eikon şi Caiete Silvane în 2014. Lansarea va avea loc începând cu ora 12 la Şcoala Gimnazială din Mirşid, evenimentul fiind organizat cu sprijinul Primăriei comunei din localitate şi a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj.

 

Apreciatul grafician sălăjean stabilit în California a ajuns în România în cursul acestei luni şi va lua parte la Festivalul Internaţional de Carte “Transilvania”, eveniment care se desfăşoară în perioada 7-12 octombrie în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Astfel, vineri, 10 octombrie, acesta îşi va lansa volumul în satul natal.
Emil Chendea s- anăscut în data de 18 iulie 1937, în localitatea Mirşid, judeţul Sălaj ţi este cel mai mare grafician de carte din România înainte de 1989. Până în anul 1980 a realizat prezentarea grafică a mai multor volume – Din Lirica Japoneză, Haiku, Mioriţa, Meşterul Manole, Sonetele lui Shakespeare – fiind onorat cu 11 premii naţionale şi internaţionale pentru prezentare grafică şi ilustraţie la Bucureşti, Leipzig, Berlin şi Los Angeles. În anul 1980 călătoreşte în Canada şi SUA, unde cere azil politic. Devine cetăţean american în 1989, iar din anul 1981 şi până în anul 1995 este grafician la „Macmillan Educational Company”, New York, unde aduce o valoroasă contribuţie artistică la cele două ediţii majore „Collier’s Encyclopedia” şi „Merit Students Encyclopedia”.
Cu sprijinul CCAJ Sălaj a apărut volumul său de memorii „Între două lumi”, la editurile Caiete Silvane şi Eikon, volum lansat într-un eveniment special în cadrul Festivalului Internaţional de Carte de la Cluj.

„Între două lumi” – prefaţă

În prefaţa volumului “Între două lumi”, poetul şi editorul Vasile George Dâncu povesteşte despre drumul în viaţă a artistului sălăjean. „În anul 1940, familia Chendea părăseşte localitatea Mirşid din ţinutul mirific al Sălajului, refugiindu-se din calea horthyştilor tocmai în capitala României, la Bucureşti. În 1944, din cauza războiului, tatăl îşi duce soţia şi copiii la Turda, pe perioada verii, pentru a-i feri de urgiile frontului, după care, toamna, revin cu toţii în capitală. Reîntoarcerea întregii familii la Mirşid a avut loc abia în 1947. Emil Chendea a urmat şcoala primară la Mirşid, clasele V-VII în internat la Zalău, apoi din nou la Jibou (deoarece era greu la acea vreme să ţii trei copii în şcoală – fraţii la Cluj iar Emil la internat) şi, în cele din urmă, s-a înscris la Şcoala de Arte Plastice din Cluj-Napoca. La Bucureşti va reveni să-şi efectueze studiile superioare la Institutul de Arte Plastice. Se căsătoreşte. Îi dăruieşte Dumnezeu doi copii şi începe o fulminantă carieră artistică în domeniul graficii de carte. Are succes pe merit, realizând proiecte editoriale extraordinare. Este recompensat cu premii naţionale şi internaţionale, dar visul său este să emigreze. Lucru care se va realiza în luna februarie a anului 1980.
Mulţi s-au întrebat şi probabil se întreabă de ce a ales statutul de emigrant când în România îşi construise o bună poziţie în ierarhia profesională? Consider că bunul cel mai de preţ al omului este libertatea, iar Emil Chendea a ales acest lucru riscând multe. A fost peregrin şi în Lumea Nouă, prin Canada şi prin mai multe state din SUA. A lucrat în exil la Editura Macmillan Publishing Inc. Acesta este drumul sinuos al eroului nostru. A învins comunismul alegând exilul şi nu a fost înrobit de capitalism, deoarece acum, la bătrâneţe, are liniştea necesară de a picta undeva într-un atelier din California”.

Alte articole

One Thought to “Emil Chendea îşi lansează volumul „Între două lumi””

  1. Teodora

    Locuri de munca urgente! Incheiati imediat contract legal si incepeti rapid o activitate noua, usoara, serioasa si profitabila! Foarte multi oameni au inceput deja sa lucreze! Seriozitatea noastra este absoluta! Primele castiguri au fost deja acordate! NU este joc piramidal sau MLM! Avem nevoie de operatori online care sa lucreze 3 ore pe zi si sa castige 300 dolari lunar! Pentru a afla detalii,trimiteti textul „Info” la adresa de email: teodoraartemiza@gmail.com

Leave a Comment