Două matrice sigilare care au aparținut Primăriilor comunelor rurale Fizeș și Lazuri

La Arhivele Naționale Istorice Centrale (Matrice sigilare, nr. 11486 și 11487) se află două matrice sigilare care au aparținut Primăriilor comunelor rurale Fizeș (azi sat în comuna Sâg) și Lazuri (azi sat în comuna Valcău de Jos), județul Sălaj. Ambele piese au formă rotundă, au diametrul de 37 mm, au fost confecționate din alamă și au fost gravate în excizie.


În emblemele celor două matrice sigilare figurează, cu mici diferențieri, vechea stemă a județului Sălaj, aprobată după cum a fost fixată de Comisia consultativă heraldică (Decretul Regal nr. 2079 din 1 august 1928, publicat în „Monitorul Oficial” nr. 222 din 6 octombrie 1928, pp. 8278-8283): scut triunghiular, cu flancurile rotunjite, sfertuit, cuprinzând în primul cartier, pe roșu (culoare reprezentată convențional prin linii verticale plasate la distanță egală), un braț drept ținând în mână un mănunchi format din două frunze de stejar, două spice de grâu și un ciorchine de strugure (simbolizând bogățiile naturale ale județului), în al doilea cartier, pe albastru (culoare redată prin linii orizontale plasate la distanță egală), o cetate (reprezentând vechea cetate a Șimleului), în al treilea cartier, pe albastru, ieșind din flancul drept, un țap, orientat spre stânga heraldică, cu picioarele din față ridicate (simbolizând regiunea muntoasă a județului) și în al patrulea cartier, pe roșu, trei fascii (reprezentând râurile Someșul, Bereghiul și Crișul).
În cele două exerge, mărginite la exterior de câte un cerc liniar, sunt legendele:
11486) + ROMÂNIA + PRIMĂRIA COMUNEI RURALE FIZEȘ / JUDEȚUL SĂLAJ;
11487) + ROMÂNIA + PRIMĂRIA COMUNEI RURALE LAZURI / JUDEȚUL SĂLAJ. La matricea sigilară nr. 11486, stema este puțin aplatizată și ilizibilă pe alocuri, iar la matricea sigilară nr. 11487, stema este aplatizată și, în mare parte, ilizibilă.
Laurențiu-Ștefan Szemkovics
(Articol apărut în revista Caiete Silvane)

Leave a Comment