„Cultură-n sură” adună sătenii din Sălaj la spectacol

Sute de spectatori din mediul rural s-au adunat la finalul săptămânii trecute în sură la Rodica Birta – fata lui Vasile a lu’ Şoarece din Cheud, comuna Năpradea, pentru a vedea spectacolul „Cerere în căsătorie”. Este vorba despre caravana teatrală „Cultură-n şură”, care începând de sâmbătă, 15 august şi până miercuri, 19 august inclusiv, poposeşte în mai multe comune sălăjene cu piesa precizată.

Pentru al treilea an consecutiv, caravana teatrală a pregătit localnicilor din comunele Năpradea, Surduc, Marca, Cuzăplac şi Hida spectacolul ”Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, în regia lui Victor Olăhuţ. Distribuţia spectacolului este formată din actorii Florentina Năstase, de la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti, George Constatinescu – Teatrul de Artă Bucureşti şi Valentin Cristian Terente de la Teatrul ”Maria Filotti” din Brăila. Astfel, caravana teatrală s-a bucurat, la fianalul săptămânii trecute, de o prezenţă numeroasă în comuna Năpradea în satele Cheud şi Tihău, în şură la Rodica Birta – fata lui Vasile a lu‘ Şoarecele şi în şură la badea Vasile al Filerului, adunând aproximativ 400 de spectatori la ambele spectacole. „Cultură’n şură” este un proiect ce îşi propune să reintroducă pe harta culturală un segment din populaţie care a fost pe nedrept şi îndelung marginalizat de instituţiile de gen, respectiv populaţia de la sat, oferindu-i un produs artistic la care cu greu are acces în mod normal: un spectacol de teatru profesionist. Iniţiat de regizorul Victor Olăhuţ – managerul proiectului, „Cultură’n” şură beneficiază de susţinerea financiară şi logistică a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj (CCAJ) Sălaj, prin directorul său, Daniel Săuca. Din echipa de implementare mai fac parte dramaturgul Flavius Lucăcel şi actriţa Florentina Năstase. „Cultura-n sură” cu „Cerere în căsătorie” continuă luni – 17 august în comuna Marca, la Mărioara Neaghii; marţi, 18 august, la Firuţa Pavlenko din satul Tămaşa, comuna Cuzăplac şi miercuri, 19 august – la badea Florea a lu Juvri din comuna Hida. Evenimentele sunt programate de la ora 21,30 şi sunt aşteptaţi atât membrii comunităţilor în care se va juca spectacolul, cât şi localnicii din satele învecinate.
„Cultură’n şură” este un proiect finanţat de CCAJ Sălaj, realizat cu sprijinul primăriilor comunelor Hida, Marca, Surduc şi Năpradea, iar parteneri ai evenimentului sunt Fundaţia Românească pentru Artă şi Informaţie, Teatrul de Artă din Bucureşti şi compania CentoTrans.

Alte articole

Leave a Comment