Cu un simplu click, lecții de dansuri populare din Sălaj pentru iubitorii de folclor

Două proiecte derulate de Centrul de Cultură și Artă al Județului (CCAJ) Sălaj au fost finalizate recent. Este vorba despre „Danțuri de-nvățat” și „Case Călătoare”, care au fost prezentate de Daniel Săuca, managerul CCAJ Sălaj, în cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi, la sediul instituției.

Proiectul cultural „Danțuri de-nvățat”, ajuns la final, este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și implementat de CCAJ Sălaj, în parteneriat cu Asociația „Atelierul de Joc” Popular și Asociația „Sinaptica”. Acesta s-a derulat în perioada iunie-noiembrie a acestui an și a propus o modalitate specială de cunoaștere și promovare a folclorului coregrafic din județul Sălaj, prin realizarea unei hărți digitale, care cuprinde secvențe reprezentative din diferitele dansuri tradiționale specifice pentru microzonele etnografice ale Sălajului. „Obiectivul general al proiectului a fost o mai bună cunoaștere a dansurilor tradiționale din Sălaj, în rândul publicului larg. Obiectivele specifice ale proiectului au fost: crearea unei platforme de comunicare mobilă și web dedicată dansurilor tradiționale din Sălaj și creșterea vizibilității geografiei folclorului coregrafic sălăjean”, a precizat Daniel Săuca, managerul CCAJ Sălaj. Proiectul are printre principalele rezultate: 25 de interpreți de dansuri populare și coregrafi și 43 de dansuri din principalele subzone etnofolclorice ale Sălajului, înregistrate și difuzate prin intermediul soluțiilor tehnice create; o pagină web interactivă de promovare a dansurilor populare de pe teritoriul județului Sălaj (https://dansuri.traditiisalajene.ro); o aplicație web cu harta dansurilor sălăjene, care poate fi descărcată de pe pagina web a proiectului și care poate fi folosită de toţi utilizatorii de dispozitive mobile smart; realizarea de materiale informative de promovare constând într-o broșură de prezentare în 581 de exemplare și un pliant de promovare în 500 de exemplare; o pagină Facebook a proiectului(https://www.facebook.com/danturisalaj); un cont Instagram al proiectului(https://www.instagram.com/danturisalaj), dar și evenimente de promovare organizate la sediul CCAJ Sălaj, în vederea facilitării cunoașterii folclorului coregrafic tradițional. De precizat este faptul că la conferința de presă prilejuită de finalizarea acestui proiect au participat și interpreți de dansuri populare și coregrafi, care au prezentat „live” dansuri populare din diferite zone ale județului.

„Case Călătoare” – mutarea și reconstrucția a două case tradiționale

De asemenea, proiectul „Case Călătoare” cofinanțat de (AFCN) și implementat de CCAJ Sălaj, în parteneriat cu Asociația „Sinaptica” și Asociația „Salvăm Casele Albastre” pe Valea Barcăului, s-a desfășurat în perioada aprilie-noiembrie 2022. Scopul principal a fost oferirea unui model de acțiune pentru salvgardarea patrimoniului vernacular din mediul rural. Principalele rezultate ale proiectului sunt: mutarea și reconstrucția a două case tradiționale, în sensul aducerii la starea de la momentul primei edificări; organizarea unei tabere de voluntariat în localitatea Valcău de Jos și implicarea unui număr de zece voluntari în procesul de reconstrucție al celor două case; organizarea a două sesiuni de informare-instruire care au avut loc în localitatea Valcău de Jos, la care au participat un număr de 46 de persoane; pagină de Facebook a proiectului (https://www.facebook.com/casecalatoare);pagină web interactivă de promovare a proiectului „Case Călătoare” (https://casecalatoare.traditiisalajene.ro/). De asemenea au fost realizate și materiale informative de promovare, mai exact un ghid de folosire a unei case vechi în 507 exemplare și un pliant de promovare în 500 de exemplare și a fost organizat un eveniment de inaugurare a celor două case mutate și reconstruite și un documentar foto-video al activităților desfășurate în perioada proiectului.

Leave a Comment