Contribuţia sălăjenilor la Marea Unire din 1918, într-o carte dedicată Centenarului

Alexandru Moldovan

Circa 500 din cele mai importante documente de arhivă care reflectă contribuţia sălăjenilor la Marea Unire din 1918 au fost reunite într-un volum realizat de Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale, lansat miercuri la Zalău.
Dănuţ Pop, Mihaela Sabou şi Daniel-Victor Săbăceag din cadrul Arhivelor Naţionale ale României, Serviciul Judeţean Sălaj, au cercetat, aproape doi ani de zile, mii de documente din arhiva instituţiei, dar şi fondul arhivistic al Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Cluj, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia sau Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, pe care le-au reunit în volumul „Marea Unire şi Sălajul. Contribuţii documentare”, apărut la Editura „Caiete Silvane”, cu sprijinul financiar al Centrului de Cultură şi Artă Sălaj.
„Pentru a cunoaşte şi înţelege evenimentele din anul 1918 avem nevoie de surse, de dovezi istorice pe care nu le poate contesta nimeni. Pornind de la această premisă, volumul prezintă, apelând la izvoare, la documentul de arhivă, contribuţia Sălajului şi a sălăjenilor la cel mai însemnat act din istoria anului românesc. Pe de altă parte, demersul nostru se vrea un omagiu adus în Anul Centenar celor care au suferit şi s-au jertfit pentru realizarea unităţii naţionale. Am selectat, transcris şi tehnoredactat, din miile de documente care ne-au trecut prin mâini, peste 500, în mare parte inedite, referitoare atât la teritoriul Sălajului istoric, din 1918, cât şi la Sălajul actual”, a precizat, la lansarea cărţii, Daniel Săbăceag.
Prezent la evenimentul de lansare, director general al Bibliotecii Central Universitare din Cluj-Napoca, Valentin Şerdan-Orga, a precizat că documentele din acest volum arată „drumul” parcurs spre Marea Unire.

„Cartea spune ‘drumul’ spre Marea Unire, începând de la primele zile de război, sentimentele pe care le încercau feciorii români înrolaţi în armata austro-ungară, spune poveste dramelor de pe front, spune povestea celor care au avut curajul să părăsească frontul, să se lase prizonieri la ruşi (…). Din carte reiese că de o parte şi de alta a Carpaţilor s-a forjat o conştiinţă naţională. Ceea ce s-a întâmplat în luna noiembrie şi, sigur, a culminat cu Adunarea Naţională de la 1 Decembrie, n-a fost o decizie de moment, o decizie răsărită în conjunctura unui deznodământ favorabil românilor, ci a fost, de fapt, un drum foarte clar, bine gândit, iar toţi cei care au urmat liderii politici au făcut-o conştienţi de importanţa momentului, de oportunitatea acelui moment. Ori, colegii mei tocmai acest drum l-au reconstituit prin documente. Cine va răsfoi acest volum va observa că nu se încheie la luna decembrie 1918. Greutăţile abia de atunci au început ori colegii mei au reuşit să găsească, asemeni unor mineri care sapă foarte mult pentru un bob de diamant, din multitudinea de documente, pe acelea care exprimă cel mai bine acea perioadă”, a subliniat Valentin Şerdan-Orga.
În opinia autorilor, lucrarea va fi o importantă sursă de documentare pentru specialişti, fiind însă utilă şi pentru publicul larg
„Este un instrument de lucru util atât pentru istorici şi cercetători, studenţi, masteranzi, doctoranzi, cât şi pentru publicul larg, având astfel posibilitatea de a cunoaşte documentul, sursa primară a istoriei. Acum, când sărbătorim Centenarul Marii Uniri, se cuvine să rememorăm zilele de mari prefaceri pentru naţiunea română, să cinstim memoria marilor noştri înaintaşi sălăjeni, atât a celor prezenţi la Alba Iulia, cât şi a celor rămaşi acasă, care şi-au adus contribuţia la momentul astral al naţiunii române”, a conchis Daniel Săbăceag.
Directorul Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Sălaj, Dănuţ Pop, a precizat că volumul a fost lansat miercuri pentru că data coincide cu Ziua Arhivelor Naţionale ale României.

One Thought to “Contribuţia sălăjenilor la Marea Unire din 1918, într-o carte dedicată Centenarului”

  1. Anonim

    lipsa mare de cadre la MS asa ca semneaza catelusul securistului S. O. A. M.

Leave a Comment