Concert de orgă la Biserica Reformată

Publicul zălăuan este invitat duminică, 10 decembrie, de la ora 17, la un concert de orgă, susţinut de Erich Türk, ce va avea loc la Biserica Reformată din cartierul zălăuan Dumbrava. Programul va cuprinde piese de J.S. Bach, D. Buxtehude, M. Weckmann, N. Bruhns.

Erich Türk s-a născut în 1972, în Cluj şi este absolvent al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”. A studiat orga cu Ursula Philippi (Cluj) şi Mihai Rădulescu (Viena), iar clavecinul cu Ilton Wjuniski (Paris) şi Gordon Murray (Viena). A participat activ la numeroase cursuri de măestrie de orgă, clavecin, dirijat şi basso continuo în Portugalia, Franţa, Germania, Elveţia şi la Moscova. Între 1995-1999 a fost organist şi dirijor de cor la Biserica evanghelică din Mediaş şi este angajat al Academiei de Muzică din 1995, unde în prezent predă orgă, clavecin, bas cifrat, muzică de cameră şi organologie. A susţinut numeroase recitaluri în majoritatea ţărilor europene în calitate de solist, cât şi în calitate de membru al Ansamblului Baroc “Transilvania” şi al altor formaţii camerale.

A efectuat înregistrări radio şi TV, iar discografia lui constă în 7 CD-uri (trei solo şi patru cu ansamblul baroc “Transilvania”) şi un DVD documentar cu muzică autohtonă. Este preocupat de păstrarea instrumentelor vechi, fiind invitat frecvent al festivalurilor de muzică veche din România (Bucureşti, Miercurea Ciuc, Timişoara şi Cluj). Erich Türk este fondatorul casei de discuri TransylvANTIQs şi se implică activ în organizarea unor evenimente legate de muzica veche la Cluj, precum concursuri de muzică barocă (în cadrul festivalurilor La Stravaganza 2009, 2011, 2013) sau Academie de Sablé en Transilvanie (2009, 2010, 2011). De asemenea,  este membru al orchestrei baroce internaţionale Balkan Baroque Band. La Concursul Internaţional de Orgă “J.S.Bach” din Bruges (Belgia) 2000 Erich Türk a obţinut premiul II şi premiul publicului.

Leave a Comment