Concert de Anul Nou

Evenimentul de excepţie susţinut de Filarmonica de Stat Oradea, sub bagheta dirijorului Romeo Rîmbu, avându-i ca solişti pe soprana Daniela Păcurar şi basul Dinu Iancu Salăjanu, a avut loc vineri 17 ianuarie orle 19:00 în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor. Concertul de Anul Nou a fost organizat de Clubul Rotary, Primăria, Centrul de Cultură şi Artă şi Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău.
Ideea unui asemenea spectacol la început de an în municipiul nostru ni se pare binevenită având în vedere penuria de instituţii artistice şi evenimente de profil din urbea şi judeţul nostru. Aceasta ar putea declanşa declicul în rândul decidenţilor ducând la ameliorarea situaţiei existente.
Programul concertului a cuprins bijuterii muzicale aparţinând compozitorilor Strauss fiul şi tatăl, E. Di Capua, G. Bizet, P. Lincke, G. Rossini, E. Kalman şi ale dirijorului compozitor Romeo Rîmbu.
Produs de marcă al instituţiilor de învăţământ muzical clujene, Liceul de Muzică şi mai apoi Academia de Muzică, Romeo Rîmbu a absolvit secţia instrumentală a academiei studiind oboiul cu reputatul profesor Aurel Marc. Romeo Rîmbu a avut o evoluţie fulminantă ca profesionist în arta sunetelor, fiind un recunoscut solist instrumentist, susţinând concerte (cca 30) cu diferite orchestre româneşti şi străine în Franţa, Germania, Elveţia, Spania, Grecia, iar ca dirijor peste 1000 de concerte în Europa, SUA, Brazilia, Japonia, Coreea de Sud, Turcia. Dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea, Romeo Rîmbu este şi profesor al Facultăţii de Muzică din Oradea.
Orchestra Filarmonicii orădene s-a prezentat ca un colectiv bine închegat, răspunzând cu promptitudine şi exactitate cerinţelor dirijorului, reuşind să creeze momente artistice înălţătoare. Introducerea de către dirijor în cadrul unor piese, de noi forme de manifestare (cântul vocal, fluierat, cu caracter novator) a potenţat valoarea artistică a acestora.
Soprana Daniela Păcurar a impresionat prin vocea caldă, prin sensibilitate, cucerind spectatorii după primele fraze interpretate.
Dinu Iancu Salăjanu a venit în concert în postura mai puţin cunoscută, cea de bas liric. Repertoriul ales i-a permis să-şi etaleze frumoasele calităţi vocale, muzicalitatea şi iscusinţa exprimării vocale, indiferent de domeniul ales. Consider că dacă Iancu Sălăjanu ar aborda mai des repertoriul muzicii vocale clasice, ar îmbogăţi patrimoniul naţional cu încă o voce de excepţie.
Prezentarea concertului de către prof. Ioan Abrudan, inteligent realizată, ne-a dezvăluit şi faptul că loja oficială a sălii a fost destinată elevilor cu rezultate deosebite la concursurile şcolare naţionale şi internaţionale.
Excepţional comunicator, dirijorul Romeo Rîmbu, prin intervenţiile pertinente, a dus la crearea în sală a unei atmosfere benefice de receptare, a unui adevărat eveniment de excepţie atât de dorit în municipiul nostru.
Felicitări artiştilor, organizatorilor şi nu în ultimul rând generosului public prezent.
 
Prof. Ioan Chezan

Leave a Comment