Catalogul expoziţiei “Eros şi sexualitate în Dacia Romană” a fost lansat la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău

Demersul realizării unei expoziții și, apoi, a unui catalog destinat publicului larg, a pornit de la o idee care circula de multă vreme în mediul academic și muzeal deopotrivă, o idee pusă în practică cu mult curaj de către specialiştii Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău (MJIAZ).  Catalogul reuneşte prezentarea a 84 de piese cu o simbolistică ce se asociază aspectelor privind erosul și sexualitatea Daciei romane, piese provenite de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj Napoca, Muzeul de Istorie Turda, Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia, Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva, Muzeul Olteniei, Craiova, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier, Drobeta Turnu Severin, Muzeul Banatului, Timişoara, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Caransebeş, Complexul Muzeal Bistriţa Năsăud, Bistriţa-Năsăud. Așa cum remarca managerul instituției organizatoare, dr. Corina Bejinariu chiar în introducere ,, […] catalogul este un instrument ce se doreşte a fi nu doar o sursă veritabilă de informare a publicului interesat, ci şi un document care să fixeze, în timp, propuneri şi colaborări instituţionale de succes”. Catalogul, realizat în condiţii grafice de excepţie, va putea fi procurat de către doritori direct de la muzeu.

Corina Bejinariu: „Lucrurile de excepţie merită să fie consemnate peste timp”

„Chiar dacă, actualmente, conjuncturile economice nu sunt extrem de favorabile apariţiilor editoriale, avem convingerea că actul cultural de calitate, menit să educe publicul în spiritul respectului faţă de valorile patrimoniale, nu poate fi livrat în absenţa unor asemenea instrumente tipărite. Piesele prezentate exprimă aspecte ale sexualității și nudității din câteva centre militare și civile ale Daciei romane, cum ar fi vase de import cu scene sexuale, divinități care se asociau cu dragostea și erotismul – Venus, divinități redate nud cum ar fi Hercule, divinități ale fecundității și fertilității cum ar fi Priapus, amulete falice, purtate de către romani sau monumente funerare romane cu redări ale unor scene sexuale, provenind din ceea ce specialiştii consideră că poate fi numit <<Cimitirul vesel>> de la Porolissum”, a spus, la lansarea Catalogului, directorul Corina Bejinariu. Expoziţia va fi itinerată pe parcusul întregului an în ţară, oferind astfel şansa promovării patrimoniului prezentat pe spaţii mult mai largi decât nivelul local. De asemenea, catalogul va constitui un important element de valorizare a „zestrei” muzeelor implicate, inclusiv după încheierea itinerariului expoziţional.

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Thoughts to “Catalogul expoziţiei “Eros şi sexualitate în Dacia Romană” a fost lansat la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău”

  1. Anonim

    Omul flamand ii tat cu pita-n gand.

Leave a Comment