“Arta în Grădină”, locul magic în care iubitorii de natură şi artă sunt aşteptaţi în aceste zile

Cea de-a şasea ediţie a Simpozionului Internațional de Arte vizuale “Arta în Grădină” ce a debutat, prin ediţia din acest an, la Grădina Botanică din Jibou marţi, 18 iulie, se bucură de prezenţa unor artişti plastici remarcabili, a unor cadre universitare de la Universităţi de renume din ţară dar şi de prezenţa unor oaspeţi din lumea artei, de peste hotare. Evenimentul organizat anual de Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj și Centrul de Cercetări Biologice Jibou a fost prezentat în conferinţa de presă ce a avut loc joi, 20 iulie, la centrul de Cultură şi Artă Sălaj, în prezenţa directorului centrului, Daniel Săuca, şi a invitaţilor – Ramona Novicov, conferenţiar universitar la Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte şi unul dintre cei mai cunoscuţi critici de artă din Transilvania , Radu Şerban, artist plastic, coordonatorul proiectului, Lia Mladin, reprezentantul Grădinii Botanice Jibou şi profesorul Vasile Cioca de la Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca.

Simpozionul, devenit tradiţie în lumea artelor sălăjene, reuneşte artişti din România şi Rusia: Cornel Ailincăi (pictură, Cluj-Napoca), Liviu Suhar (pictură, Iași), Adina Mocanu (pictură, Bistrița), Mariana Șerban (pictură, Târgu Mureș), Radu Șerban (pictură, Cluj-Napoca), Andrei Câmpan (pictură, Cluj-Napoca), și Ioan de Moisa (pictură, Cluj-Napoca). Din Rusia vor participa artiștii Iurii Protasov și Irina Golovanova. Sălăjenii, şi nu numai ei, sunt aşteptaţi să viziteze lucrările expuse şi să ia parte la manifestările organizate în cadrul acestui simpozion unic, pentru a descoperi liniştea şi frumuseţea unui paradis pierdut aşa cum reuşeşte să se apropie întreaga atmosferă adusă de artişti în aceste zile, în Grădina Botanică din Jibou.

 Copiii de la centrul de Plasament Jibou au trăit bucuria culorilor şi a artei pe înţelesul lor

Unul dintre evenimentele cuprinse în programul manifestării a fost cel organizat miercuri cu copiii de la centrul de Plasament din Jibou. Conferenţiarul universitar şi critical de artă Ramona Novicov dar şi organizatorii s-au declarat încântaţi şi, în acelaşi timp, profound emoţionaţi de prezenţa acestor copii în Grădina Botanică, în activităţile ce le-au fost dedicate în mod special de organizatori. Copiii nu au venit în grădina Botanică doar pentru a privi lucrările expuse acolo ci mai ales pentru a picta, a înţelege felul în care natura poate fi redată şi prin pictură ori alte forme de manifestare, încercând fiecare, în exprimarea proprie, să se joace într-un mediu total nou pentru ei.

Vizita şi activităţile de la Grădina Botanică i-au încântat pe cei mici, aceştia descoperind nu doar o lume total nouă lor ci şi bucuria de a fi în centrul atenţiei într-un mod inedit, frumos şi cald, aşa cum nu au mai întâlnit până acum. Manifestarea este susţinută de Primăria orașului Jibou, prin asociația Prietenii Grădinii Botanice, de Asociația Inceptus din Cluj-Napoca și de revista online Modernism.ro din București.
Pas cu pas,  cei ce vor trece pragul Grădinii îi vor putea însoţi pe artiştii invitaţi în acest an în aventura lor de a redescoperi, reînvia, interpreta şi reintona magia acestui loc geometric definit deopotrivă de aerul romantic al castelului Wesselényi şi de cel futurist al cupolelor geodezice. Pe scurt, ediţia acestui an doreşte să ne amintească faptul că, aşa cum spunea Montaigne, istoria universală nu e decât istoria diferitelor intonaţii ale câtorva metafore. Grădina Închisă/Hortus Closus e una dintre acestea, spun organizatorii.

 Autorităţile, chemate să sprijine  înfiinţarea unei săli de expoziţii

În cadrul activităților culturale conexe, simpozionul beneficiază de prezentări și comunicări legate de temele artelor, muzică și literatură, susținute de prof. univ. Cornel Ailincăi, conf. univ. Ramona Novicov, critic de artă, Mircea Oliv, istoric și critic de artă, și de maestrul artei culinare Mircea Groza. Profesorul Vasile Cioca de la Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca va coordona un atelier de pictură la care vor participa copii de la Centrul de Plasament din Jibou.

Vernisajul expoziției, care va cuprinde lucrările realizate în perioada Simpozionului, va avea loc la Grădina Botanică din Jibou, joi, 27 iulie, începând cu ora 18. Toate lucrările realizate de către artiști în această ediție vor întregi colecțiile de artă contemporană ale instituțiilor organizatoare: Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj și Centrul de Cercetări Biologice Jibou. Referitor la exponate da rşi la operele de artă din anii trecuţi, coordonatorul proiectului, pictorul radu Şerban, a spus că este mai mult decât necesar ca municipalitatea sau Consiliul Judeţean să ia în calcul înfiinţarea unui centru, sau să ajute prin punerea la dispoziţia centrului de Cultură a unui spaţiu adecvat, pentru ca toate aceste opera de artă să poată fi admirate şi în alte perioade ale anului, nu doar în zilele în care sunt organizate simpozioanele. Colecţiile Centrului de Cultură şi Artă Sălaj cuprind lucrări din toţi anii în care “Arta în Grădină” a avut loc în judeţ şi, pe bună dreptate, posibilitatea ca aceste lucrări să fie vizualizate de un număr cât mai mare de doritori, pe tot parcursul anului sau măcar în expoziţii organizate periodic, este o idee care ar trebui să fie luată în calcul de autorităţi.

 

 

 

Leave a Comment