Adormirea Maicii Domnului – Sfânta Maria Mare

Ziua de 15 august este una încărcată de simboluri, o zi în care creştinătatea prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, așa cum mai este cunoscută această sărbătoare. Este vorba despre momentul în care Sfânta Fecioară Maria a trecut la cele veşnice.

Scrierile bisericești spun că ea ar fi fost luată de apostolul Ioan, la Ierusalim, pentru a fi îngrijită cum se cuvine. S-a stins în casa lui şi a fost înhumată în peştera din Grădina Ghetsimani, la poalele Muntelui Măslinilor, alături de părinţi şi de logodnicul Iosif. Se spune că în ziua Adormirii, îngerii şi sfinţii au umplut împrejurimile de lumină. De la funeralii ar fi lipsit apostolul Toma. Iar când acesta a revenit, după 3 zile, s-a dus la mormânt și l-a găsit gol. Și se crede că Fiul Ei a ridicat-o la cer, de-a dreapta Lui, ca Împărăteasă. Cine se roagă, ținând post negru, la Sfânta Fecioară, scapă de necazuri grele, de boli, de pagube și capătă în schimb alinare și împlinire. În această zi, se oficiază slujbe importante și se organizează hramuri.

Cel mai cunoscut pelerinaj de la noi este la Mânăstirea Nicula, unde se află una dintre cele mai populare Icoane făcătoare de minuni. 

Ce spune tradiţia că poţi să faci ca să-ți meargă bine

Vechile tradiţii spun că, dacă eşti însărcinată, în ziua de 14 august, premergătoare sărbătorii Sfânta Maria, nu trebuie să munceşti în grădină sau să lucrezi în gospodărie, pentru a avea o naştere uşoară şi un copil sănătos. Se spune că femeile însărcinate care nu respectă această tradiţie vor avea dureri mari la naştere.

Fetele care doresc să se mărite trebuie să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului pentru ca Fecioara să le ajute să-şi întâlnească „alesul”. De asemenea, ziua de 15 august este ultima zi a verii când florile pot fi culese şi să fie bune de leac. Conform unei alte superstiții populare, este interzis ca în această zi să îţi tunzi părul şi să îl arunci, la fel cum este interzis să mergi înapoi.

Inflorirea trandafirilor chiar de Sfânta Mariei trădează sosirea unei toamne blânde şi îndelungate. Se spune că în această zi rugăciunile către Sfânta Maria sunt cele mai ascultate din tot anul, aşa că dacă ai probleme grave, nu ezita să spui o rugăciune către ea.

În această zi de mare sărbătoare, în unele zone din ţară se împart struguri pentru pomenirea celor morți. În dimineața zilei în care este cinstită Adormirea Maicii Domnului, în unele zone se dau pentru sufletele celor decedați prune coapte și faguri de miere. Începând cu această zi, ciobanii coboară oile de la munte, bărbații își schimbă pălăria cu căciulă, se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb și dormitul pe prispă. Schimbările de anotimp au fost interpretare în popor că fiind semne ale „tristeții naturii”, care „regretă” plecarea Sfintei Fecioare. Din acest motiv, se spune că iarba nu mai crește, iar frunzele încep să se îngălbenească anunţând venirea toamnei.

Începând din 15 august se pot face din nou programări de nunți și cununii religioase, până în luna noiembrie, atunci când începe Postul Crăciunului. Totodată, oamenii lucrează mai intens decât în toate lunile de vară până în 8 septembrie, la Sfânta Maria Mică, pentru ca roadele toamnei sa fie mai bogate.

 

Leave a Comment