Satele sălăjene unde un litru de lapte costă 100 de lei

Nu, nu este o glumă. Există sate în Sălaj unde un litru de lapte costă 100 de lei! Dar nu este orice fel de lapte, ci lapte de măgăriță, un produs obținut în cantități reduse, dar de o calitate deosebită. Iar efectivele de măgărițe sunt în creștere în Sălaj, arată datele autorităților din domeniul agricol.

Și fermele în care cresc asemenea animale sunt tot mai multe la nivel de județ, proprietarii descoperind că laptele de măgăriță, în pofida prețului mare, este căutat mai ales pentru persoanele cu diferite afecțiuni respiratorii. O asemenea fermă există în localitatea Sârbi, proprietarul îngrijind de câțiva ani măgărițe pentru lapte. În localitatea Mal mai există crescători de măgărițe, la Sânmihaiu Almașului, dar și în alte zone din județ. „Laptele de măgăriță este deosebit, este un lapte apropiat de laptele matern, lucru dovedit științific. Copilașii îl tolerează foarte ușor și foarte repede. Știu că este bun pentru persoanele care nu tolerează laptele de vacă sau de capră.  Specialiștii spun că este un lapte care ajută imunitatea, ajută la combaterea problemelor respiratorii. Să știți că am avut mulți consumatori care au trecut prin afecțiuni respiratorii, inclusiv prin Covid, iar acum beau lapte de măgăriță. Este un produs care conține mult calciu, fier, dar și alte elemente importante. Foarte multe persoane cumpără lapte de măgăriță pentru copii, este un produs căutat mai ales acum, în pragul sezonului rece”, spune pentru Magazin Sălăjean Nicolae Țap, un crescător de măgărițe.

Afacere profitabilă

Fermele de măgărițe par să fie profitabile. Loredana deține o mică fermă de familie cu șapte măgărițe. De la fiecare măgăriță obține cam un litru de lapte pe zi, acum mai puțin din cauza căldurii și a secetei. Vinde un litru de lapte la prețuri cuprinse între 90 și 100 de lei litrul. Are clienții săi pe care i-a găsit pe rețelele de socializare. Tânăra sălăjeancă vrea să se dezvolte și spune că inițial a fost luată în râs de vecini și chiar de prieteni. Situația s-a schimbat atunci când apropiații au văzut cererea mare pentru laptele de măgăriță.

Foto: Nicolae Țap

One Thought to “Satele sălăjene unde un litru de lapte costă 100 de lei”

  1. […] Nu, nu este o glumă. Există sate în Sălaj unde un litru de lapte costă 100 de lei! Dar nu este orice fel de lapte, ci lapte de măgăriță, un produs obținut în cantități reduse, dar de o calitate deosebită. Iar efectivele de măgărițe sunt în creștere în Sălaj, arată datele autorităților din domeniul agricol. Și fermele în care cresc asemenea animale sunt tot mai multe la nivel de județ, proprietarii descoperind că laptele de măgăriță, în pofida prețului mare, este căutat mai ales pentru persoanele cu diferite afecțiuni respiratorii.… Citeste mai mult […]

Leave a Comment