Oficiul Fitosanitar Sălaj: Stropiri la ceapă

Pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare: HYLEMIA ANTIQUA (musca cepei) GI, THRIPS TABACI (tripsul comun).
HYLEMIA ANTIQUA (musca cepei) GI, atacă culturile de ceapă, usturoi și praz. Are două generații pe an. Iernează în stadiul de pupă în sol la 10-20 cm adâncime. Adulții apar la sfârșitul lunii aprilie-începutul lunii mai, care după o perioada de hrănire de 7-12 zile cu nectarul florilor încep copulatia și ponta. Incubația durează 4-7 zile, fiind influențată de condițiile de mediu, După eclozare larvele pătrund în țesuturile plantelor, frecvent pe la baza frunzelor, precum și în bulbi. Spre sfârșitul lunii mai larvele părăsesc plantele pe care se hrănesc, se retrag în sol unde se transformă în pupe, noii adulți apar în prima jumătate a lunii iunie și vor formă generația a 2-a. În urmă atacului produs de larve, frunzele se îngălbenesc, se veștejesc și se usucă. Bulbii sunt moi și prezintă galerii.
THRIPS TABACI (tripsul comun). Este un dăunător care atacă frecvent cultură de ceapă, dar și cultură de castraveți, tomate, vinete, ardei, cartofi, tutun, plante ornamentale. Adulții și larvele sug seva din țesuturi. Că urmare se formează pete galbene-cenușii, mai frecvent de-a lungul nervurilor frunzelor.
Se recomandă efectuarea tratamentelor fitosanitare Tr.1, Tr.2 la culturile de ceapă și usturoi folosind:
BENEVIA – 0,75 l/ha sau
MOSPILAN 20 SP – 0,2 kg/ha.
Tr.2 se repetă la 10 zile alternând produsele:
sau alte produse pentru protecția plantelor omologate pentru a fi utilizate pe teritoriul României.
Tratamentul se face prin îmbăierea plantelor, astfel încât soluția să ajungă în zona coletului, zona afectată de dăunător.
Nu se va trata ceapă pentru stufat, iar din parcelele pe care s-a făcut tratament nu se vor consumă plantele decât dupa14 zile.
Pentru aderența se va adaugă obligatoriu un adjuvant.
Măsuri alternative de combatere: rotația culturilor, strângerea și distrugerea resturilor vegetale rămase în câmp după recoltare, arături adânci de toamna.
Măsuri durabile: biologice, fizice, mecanice și alte metode nechimice trebuie preferate metodelor chimice, dacă acestea asigura un control corespunzător al organismelor dăunătoare.
PERIOADA OPTIMĂ DE TRATAMENT: stadiul de 2-3 frunze a culturii

Responsabil Prognoză şi Avertizare,
Stana Marius

One Thought to “Oficiul Fitosanitar Sălaj: Stropiri la ceapă”

  1. […] în țesuturile plantelor, frecvent pe la baza frunzelor, precum… Articolul Oficiul Fitosanitar Sălaj: Stropiri la ceapă apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment