Oficiul Fitosanitar Sălaj: Buletin de avertizare

Pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare: POLYSTIGMA RUBRUM (pătarea roșie a frunzelor de prun), CORINEUM BEIJERINCKII (ciuruirea frunzelor) și dăunători: LASPEYRESIA FUNEBRANA (Gen. I, viermele prunelor).
POLYSTIGMA RUBRUM (pătarea roșie a frunzelor de prun) – ciupercă iernează sub formă de peritecii. Infecțiile primare sunt făcute de ascosporii formăți primăvară, care în condiții de umiditate, sunt proiectați afară din asce și ajung pe frunze. În timpul vegetației, după apariția infecțiilor primare, ciupercă se răspândește prin picnosporii antrenați de insecte și apă de ploaie, de pe frunzele bolnave pe cele sănătoase. Pe frunze, se constată pete inelare izolate sau unite, fără un contur delimitat. La unele soiuri, aceste pete au o culoare verde- gălbuie, la altele au o culoare galbenaaramie. La atacuri puternice, frunzele soiurilor sensibile pot fi acoperite complet cu pete roșii acestea putând cădea în masă, maturizarea fructelor și a lemnului având de suferit, fiind împiedicată și diferențierea mugurilor floriferi, cu repercursiuni asupra producției din anul următor.
CORINEUM BEIJERINCKII (ciuruirea frunzelor) – ciupercă rezistă de la un an la altul sub formă de miceliu în mugurii sau scoarță ramurilor atacate. Infecțiile sunt favorizate de prezența leziunilor pe scoarță ramurilor. Atacul se manifestă pe lăstarii tineri, frunze și fruct Pe lăstarii verzi, în jurul mugurilor, scoarță se brunifica, crapă și apar ușoare ulcerații ce fac că mugurii să se usuce. Uneori ramurile tinere se deformează, apar umflături, ulcerații, cancere deschise prin care se produc scurgeri abundente de gome. Atacul pe lăstari este foarte periculos, întrucât duce la uscarea și degarnisirea pomilor.
LASPEYRESIA FUNEBRANA (Gen. I, viermele prunelor) – dăunatorul are două generații pe an. Iernează în stadiul de larvă într-un cocon mătăsos, sub scoarță exfoliata a pomilor, sau pe sub frunzele căzute. Transformarea larvelor în pupe are loc primăvară, când temperatura medie zilnică depășește 9ºC. Stadiul de pupă durează 12-18 zile, Zborul adulților se eșalonează timp de 3-4 săptămâni și este nocturn, Împerecherea are loc la 2-5 zile de la dată primei apariții. Ouăle sunt depuse pe fructele în formare, pe partea inferioară, în cele mai multe cazuri, spre baza, aproape de peduncul sau spre vârf. Incubația durează 9-18 zile, în funcție de condițiile climatice. După apariție, larvele rod galerii în pulpă fructelor tinere, acestea având aspect de caverne. Când atacul are loc la suprafață pulpei, apar secreții de clei. Fructele tinere atacate se opresc din creștere, apoi cad. O singură larvă poate distruge 3-4 fructe
Se recomandă efectuarea tratamentelor fitosanitare Tr.1, Tr.2 la specia PRUN, în livezile unde s-au realizat următoarele condiții : depunerea pontei.
Tr.1: în perioada 25.05. 2022 -28.05. 2022 cu;
1. KARATE ZEON – 0,015% + CAPTAN 80 WDG – 0,15% sau
2. CORAGEN – 100 ml/ha + SIGNUM – 0,5 kg/ha sau
3. DELEGATE – 0,3 kg/ha + SIGNUM – 0,5 kg/ha sau
4. LASER 240 SC – 0,6 l/ha + LUNA EXPERIENCE 400 SC – 0,5 l/ha sau
5. DECIS 25 WG – 0,003 % + JAVISE 50WG (TOP SEN EXTRA – a două denumire comercială) – 0,5 kg/ha sau
6. EXIREL – 0,5 – 0,9 l/ha + FOLICUR SOLO – 0,75 l/ha sau
7. DELTAGRI – 0,25 – 0,3 l/ha + SIGNUM – 0,5 kg/ha.
În livezile unde G.A. (gradul de atac) al paduchelui cenușiu al prunului este mai mare de 15% frunze atacate, pentru combatere, se recomandă utilizarea produsului:
TEPPEKI ( AFINTO ) – 0,012% – 0,014%. sau alte produse pentru protecția plantelor omologate pentru a fi utilizate pe teritoriul României.
Tr.2 : se repetă la 8 – 9 zile după primul, dacă sunt temperaturi medii de 18 – 22ºC sau au urmat imediat ploi care au spălat produsele. Dacă timpul este rece după primul tratament ( dar fără ploi ), intervalul dintre cele două tratamente va fi mai aproape de 15 zile.
Măsuri alternative de combatere
Măsuri durabile: biologice, fizice, mecanice și alte metode nechimice trebuie preferate metodelor chimice, dacă acestea asigura un control corespunzător al organismelor dăunătoare.

Responsabil Prognoză şi Avertizare,
Stana Marius

One Thought to “Oficiul Fitosanitar Sălaj: Buletin de avertizare”

  1. […] Pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare: POLYSTIGMA RUBRUM (pătarea roșie a frunzelor de prun), CORINEUM BEIJERINCKII (ciuruirea frunzelor) și dăunători: LASPEYRESIA FUNEBRANA (Gen. I, viermele prunelor). POLYSTIGMA RUBRUM (pătarea roșie a frunzelor de prun) – ciupercă iernează sub formă de peritecii. Infecțiile primare sunt făcute de ascosporii formăți primăvară, care în condiții de umiditate, sunt proiectați afară din asce și ajung pe frunze. În timpul vegetației, după apariția infecțiilor primare, ciupercă se răspândește prin picnosporii antrenați de insecte și apă de ploaie, de pe frunzele bolnave pe cele sănătoase. Pe… Citeste mai mult […]

Leave a Comment