Primele computere din Zalău: erau mari cât dulapul și produceau un zgomot infernal

Prea puțini tineri din ziua de azi știu că utilizarea calculatoarelor în economia județului Sălaj a început prin anii 70’. Un astfel de calculator era mare cât un dulap, provoca un zgomot infernal și prelucra date pe baza unor cartele perforate.

Acele perforații erau de fapt date criptate și permiteau citirea lor. Le putem asocia cu ceea ce numim azi stick de memorie sau un CD. Astfel de calculatoare erau folosite la fostul Oficiu de Calcul. Aici ajungeau datele despre tranzacțiile efectuate în fostele unități de cooperație, achizițiile, vânzările, balanța comercială, absolut toate aceste date comerciale erau introduse în astfel de calculatoare uriașe. Povestea am aflat-o de la Amalia și Rodica, două doamne respectabile pe care le-am întâlnit la Clubul Pensionarilor. Am mai aflat că la Zalău a funcționat unul dintre cele mai moderne oficii de calcul din partea asta a țării, iar calculatoarele erau unele de ultimă generație la timpul respectiv. Asemenea calculatoare erau încărcate cu datele despre tot ceea ce însemna comerțul din Sălajul acelor vremuri. „Erau mari și foarte zgomotoase. Eram mai multe angajate care lucram cu aceste calculatoare, dar nu ne auzeam între noi din cauza zgomotului”, mi-a spus Rodica Csutak.

Sursa foto: retroit.ro

2 Thoughts to “Primele computere din Zalău: erau mari cât dulapul și produceau un zgomot infernal”

  1. […] Prea puțini tineri din ziua de azi știu că utilizarea calculatoarelor în economia județului Sălaj a început prin anii 70’. Un astfel de calculator era mare cât un dulap, provoca un zgomot infernal și prelucra date pe baza unor cartele perforate. Acele perforații erau de fapt date criptate și permiteau citirea lor. Le putem asocia cu ceea ce numim azi stick de memorie sau un CD. Astfel de calculatoare erau folosite la fostul Oficiu de Calcul. Aici ajungeau datele despre tranzacțiile efectuate în fostele unități de cooperație, achizițiile, vânzările, balanța… Citeste mai mult […]

  2. Anonim

    Deci tot în fostul !

Leave a Comment