OFICIUL FITOSANITAR SĂLAJ: BULETIN DE AVERTIZARE

Pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare: POLYSTIGMA RUBRUM (pătarea roșie a frunzelor de prun), CORINEUM BEIJERINCKII (ciuruirea frunzelor) și dăunători: LASPEYRESIA FUNEBRANA (Gen. I, viermele prunelor).
POLYSTIGMA RUBRUM (pătarea roșie a frunzelor de prun) – ciupercă iernează sub formă de peritecii. Infecțiile primare sunt făcute de ascosporii formăți primăvară, care în condiții de umiditate, sunt proiectați afară din asce și ajung pe frunze. În timpul vegetației, după apariția infecțiilor primare, ciupercă se răspândește prin picnosporii antrenați de insecte și apă de ploaie, de pe frunzele bolnave pe cele sănătoase. Pe frunze, se constată pete inelare izolate sau unite, fără un contur delimitat. La unele soiuri, aceste pete au o culoare verde- gălbuie, la altele au o culoare galbenă – arămie. La atacuri puternice, frunzele soiurilor sensibile pot fi acoperite complet cu pete roșii acestea putând cădea în masă, maturizarea fructelor și a lemnului având de suferit, fiind împiedicată și diferențierea mugurilor floriferi, cu repercursiuni asupra producției din anul următor.
CORINEUM BEIJERINCKII (ciuruirea frunzelor) – ciupercă rezistă de la un an la altul sub formă de miceliu în mugurii sau scoarță ramurilor atacate. Infecțiile sunt favorizate de prezența leziunilor pe scoarță ramurilor. Atacul se manifestă pe lăstarii tineri, frunze și fruct Pe lăstarii verzi, în jurul mugurilor, scoarță se brunifica, crapă și apar ușoare ulcerații ce fac că mugurii să se usuce. Uneori ramurile tinere se deformează, apar umflături, ulcerații, cancere deschise prin care se produc scurgeri abundente de gome. Atacul pe lăstari este foarte periculos, întrucât duce la uscarea și degarnisirea pomilor.
LASPEYRESIA FUNEBRANA (Gen. I, viermele prunelor) – daunatorul are două generații pe an. Iernează în stadiul de larvă într-un cocon mătăsos, sub scoarță exfoliata a pomilor, sau pe sub frunzele căzute. Transformarea larvelor în pupe are loc primăvară, când temperatura medie zilnică depășește 9ºC. Stadiul de pupă durează 12-18 zile, Zborul adulților se eșalonează timp de 3-4 săptămâni și este nocturn, Împerecherea are loc la 2-5 zile de la dată primei apariții. Ouăle sunt depuse pe fructele în formare, pe partea inferioară, în cele mai multe cazuri, spre baza, aproape de peduncul sau spre vârf. Incubatia durează 9-18 zile, în funcție de condițiile climatice. După apariție, larvele rod galerii în pulpă fructelor tinere, acestea având aspect de caverne. Când atacul are loc la suprafață pulpei, apar secreții de clei. Fructele tinere atacate se opresc din creștere, apoi cad. O singură larvă poate distruge 3-4 fructe
Se recomandă efectuarea tratamentelor fitosanitare Tr.1, Tr.2 la specia PRUN, în livezile unde s-au realizat următoarele condiții: depunerea pontei.
Tr.1: în perioada 24.05. 2022 -28.05. 2022 cu;
1. KARATE ZEON – 0,015% + CAPTAN 80 WDG – 0,15% sau
2. CORAGEN – 100 ml/ha + SIGNUM – 0,5 kg/ha sau
3. DELEGATE – 0,3 kg/ha + SIGNUM – 0,5 kg/ha sau
4. LASER 240 SC – 0,6 l/ha + LUNA EXPERIENCE 400 SC – 0,5 l/ha sau
5. DECIS 25 WG – 0,03 %+ FOLPAN 80 WGD – 2 kg p.c. în 1000 l apă sau
6. FASTER 10 CE – 0,025% + LUNA EXPERIENCE 400 SC – 0,5 l/ha sau
7. DELTAGRI – 0,25 – 0,3 l/ha + SIGNUM – 0,5 kg/ha
În livezile unde G.A. (gradul de atac) al paduchelui cenușiu al prunului este mai mare de 15% frunze atacate, pentru combatere, se recomandă utilizarea produsului:
TEPPEKI (AFINTO) – 0,012% – 0,014%. sau alte produse pentru protecția plantelor omologate pentru a fi utilizate pe teritoriul României.
Tr.2 : se repetă la 8 – 9 zile după primul, dacă sunt temperaturi medii de 18 – 22ºC sau au urmat imediat ploi care au spălat produsele. Dacă timpul este rece după primul tratament ( dar fără ploi), intervalul dintre cele două tratamente va fi mai aproape de 15 zile. Măsuri alternative de combatere
Măsuri durabile: biologice, fizice, mecanice și alte metode nechimice trebuie preferate metodelor chimice, dacă acestea asigura un control corespunzător al organismelor dăunătoare.
Alte recomandări:
Verificați, cu mare atenție, recomandările cu privire la compatibilitatea produselor atunci când intenționați să aplicați amestecuri de produse de protecție a plantelor!
Luați măsurile ce se impun pentru protecția mediului înconjurător!
Respectați cu strictețe normele de lucru cu produsele de protecție a plantelor, normele de protecție și securitate a muncii, de protecție a albinelor și a animalelor în conformitate cu : Legea nr. 383/2013 a apiculturii, cu modificările și completările ulterioare și ordinul nr. 127/1991 al ACA din România, ordinul comun nr. 45/1991 al Ministerului Agriculturii și Alimentației, 15b/3404/1991 al Departamentului pentru Administrație locală și 1786/TB/al Ministerului Transporturilor, precum și cu Protocolul de colaborare nr. 328423/2015, încheiat cu ROMAPIS ( privind implementarea legislației, în vederea protecției familiilor de albine, împotriva intoxicațiilor cu produse pentru protecția plantelor ) ;
Respectați prevederile Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 297/2017 privind aprobarea Codului de bune practici pentru utilizarea în siguranță a produselor de protecție a plantelor.
Respectați obligațiile ce va revin conform Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului mediului, apelor și pădurilor și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranță Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri în România, cu modificările ulterioare.

Responsabil Prognoza şi Avertizare,
Stana Marius

2 Thoughts to “OFICIUL FITOSANITAR SĂLAJ: BULETIN DE AVERTIZARE”

  1. […] Pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare: POLYSTIGMA RUBRUM (pătarea roșie a frunzelor de prun), CORINEUM BEIJERINCKII (ciuruirea frunzelor) și dăunători: LASPEYRESIA FUNEBRANA (Gen. I, viermele prunelor). POLYSTIGMA RUBRUM (pătarea roșie a frunzelor de prun) – ciupercă iernează sub formă de peritecii. Infecțiile primare sunt făcute de ascosporii formăți primăvară, care în condiții de umiditate, sunt proiectați afară din asce și ajung pe frunze. În timpul vegetației, după apariția infecțiilor primare, ciupercă se răspândește prin picnosporii antrenați de insecte și apă de ploaie, de pe frunzele bolnave pe cele sănătoase. Pe… Citeste mai mult […]

  2. […] Pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare: POLYSTIGMA RUBRUM (pătarea roșie a frunzelor de prun), CORINEUM BEIJERINCKII (ciuruirea frunzelor) și dăunători: LASPEYRESIA FUNEBRANA (Gen. I, viermele prunelor). POLYSTIGMA RUBRUM (pătarea roșie a frunzelor de prun) – ciupercă iernează sub formă de peritecii. Infecțiile primare sunt făcute de ascosporii formăți primăvară, care în condiții de umiditate, sunt proiectați afară din asce și ajung pe frunze. În timpul vegetației, după apariția infecțiilor primare, ciupercă se răspândește prin picnosporii antrenați de insecte și apă de ploaie, de pe frunzele bolnave pe cele sănătoase.  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment