5 sfaturi simple pentru cultivarea legumelor sănătoase și gustoase

Sursa: Pexels

Indiferent dacă doriți să cultivați legume pentru consumul propriu într-o grădină mică sau doriți sa faceți profit din vânzarea recoltei, cultivarea legumelor poate aduce o mulțime de beneficii. Pentru a obține o recoltă de legume gustoase și sănătoase, trebuie să acordați atenție îngrijirii plantelor, să respectați principiul rotației culturilor, să țineți cont de sol și de clima regiunii. În continuare, veți găsi sfaturi suplimentare pentru cultivarea unor legume sănătoase:

Pregătiți semințele

Pregătirea adecvată a semințelor de legume poate ajuta la reducerea bolilor comune care pot afecta gradina de legume.

 

  • Alegeți semințe de la furnizori autorizati 
  • Semințele mari, cu coaja tare sau încrețită (fasole, dovleci) pot fi umezite înaintea semănatului pentru a le ușura răsărirea. 
  • Puteți ajuta semințele care încolțesc greu (ceapă, ardei, vinete) prin preîncolțire, adică imersiune în apă pentru două, trei zile.
  • Cu câteva zile înainte de semănat, tratați cu insecticide și fungicide autorizate semințele, în situația în care nu sunt deja tratate
  • În cazul culturilor de legume în seră, ghivecele trebuie curățate și dezinfectate înaintea semănării semințelor.

Respectați epoca de semănat

Țineți cont de calendarul pentru plantarea răsadurilor și semănatul semințelor, dar și de prognoza meteo. Legumele trebuie semănate în funcție de temperatura minimă la care germinează semințele, de clima din zonă, de temperatura solului. 

Folosiți un termometru de sol pentru a identifica momentul propice pentru semănat sau plantarea răsadurilor. Acesta depinde și de locul semănării – în grădină, în răsadnițe, în solarii. 

Practicați rotația culturilor

Această practică presupune cultivarea diferitelor tipuri de plante pe același teren, într-o anumită ordine, de-a lungul mai multor ani. Menirea alternării culturilor este de a îmbunătăți productivitatea terenului, de a distruge buruienile, de a preveni apariția bolilor și a dăunătorilor, de a reduce necesitatea utilizării fertilizanților prin acumularea în sol a unor substanțe nutritive. 

Una dintre regulile rotației culturilor spune că cele mai mici plante, care consumă mai puține resurse, trebuie plantate după cele mai mari, care au tendința de a consuma cea mai multă apă și cele mai multe substanțe nutritive din sol. De asemenea, încercați să plantați legume pe terenuri unde nu au mai fost cultivate specii din aceeași familie în ultimii 2-4 ani. 

Folosiți îngrășămintele potrivite

Pentru asigurarea unei nutriții adecvate plantelor și maximizarea producției, aplicați fertilizanții adecvați. Aceștia conțin elemente nutritive esențiale pentru plante, macronutrienți precum azotul, fosforul, potasiul, sulful, magneziul, dar și bor, fier și alți micronutrienți. Puteți obține o producție calitativă cu îngrășăminte foliare aplicate culturilor de varză, țelină, fasole, mazăre, ridichi, salată, morcovi și altele. 

Identificați bolile și dăunătorii din timp

Detectarea timpurie a bolilor și dăunătorilor care afectează culturile legumicole ajută la prevenirea răspândirii lor și la minimizarea daunelor produse plantelor. Aplicați tratamente specifice sau înlăturați plantele afectate pentru a proteja culturile și a maximiza productivitatea acestora. Există produse fitofarmaceutice împotriva ciupercilor patogene ce provoacă, printre altele, apariția făinării la castraveți sau dovleci, putregaiul, acarienii și afidele.

Cu cât acordați mai multă atenție procesului de cultivare, cu atât mai probabil este ca plantele să crească sănătoase și să dea o recoltă bogată. Acest lucru se poate realiza prin respectarea unor practici esențiale, cum ar fi alegerea soiurilor potrivite, pregătirea adecvată a semințelor și a solului, respectarea epocii optime de semănat și plantare, practicarea rotației culturilor, menținerea unui nivel adecvat de udare si fertilizare și controlul dăunătorilor și bolilor.

One Thought to “5 sfaturi simple pentru cultivarea legumelor sănătoase și gustoase”

  1. […] Sursa: Pexels Indiferent dacă doriți să cultivați legume pentru consumul propriu într-o grădină mică sau doriți sa faceți profit din vânzarea recoltei, cultivarea legumelor poate aduce o mulțime de beneficii. Pentru a obține o recoltă de legume gustoase și sănătoase, trebuie să acordați atenție îngrijirii plantelor, să respectați principiul rotației culturilor, să țineți cont de sol și de clima regiunii. În continuare, veți găsi sfaturi suplimentare pentru cultivarea unor legume sănătoase: Pregătiți semințele Pregătirea adecvată a semințelor de legume poate ajuta la reducerea bolilor comune care pot afecta gradina de… Citeste mai mult […]

Comments are closed.