Cenaclul literar “Silvania” din Zalău a marcat, marţi, 35 de ani de existenţă, manifestarea concepută ca un “In Memoriam Iuliu Suciu” fiind una plină de emoţie. Totuşi, după cum a spus preşedintele Cenaclului, Marcel Lucaciu, în lipsa maestrului Suciu sărbătoarea a fost oarecum incompletă. „Omul care a ctitorit Cenaclul <<Silvania>>, pe care l-a condus vreme de aproape 30 de ani, a plecat spre lumea Muzelor, lăsând în urma lui nu doar multă tristețe, ci și un pustiu sufletesc tot mai greu de suplinit”, a spus Marcel Lucaciu.
Evenimentul a avut loc în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău şi a inclus vizionarea filmului documentar „Cenaclul <<Silvania>> – 35 de ani”, realizat de regizorul Szabolcs Katona.
De-a lungul anilor, Cenaclul ”Silvania” s-a bucurat deopotrivă de recunoaștere și de prestigiu, fapt confirmat, printre multe altele, de întâlniri cu redactori de la diferite reviste din țară (”Astra”, ”Vatra”, ”România literară” etc.); de prezența la ședințele literare a unor scriitori precum Ioan Alexandru, Ana Blandiana, Horea Bădescu, Alexandru Ivasiuc, Mircea Ivănescu, Aurel Rău, Mircea Tomuș; de publicarea unor ”suplimente” în revistele ”Tribuna” (Cluj Napoca), ”Familia” (Oradea), ”Transilvania” (Sibiu), ”Luceafărul” (București), ”Steaua” (Cluj-Napoca). Atent la fenomenul literar românesc și preocupat, mereu, de încurajarea tinerelor talente, profesorul Iuliu Suciu a organizat și a desfășurat nu mai puțin de 17 ediții ale Concursului de creație ”Silvania” (concurs adresat liceenilor și dotat cu premii în bani, oferite de Casa de Cultură a Sindicatelor Zalău – patronul statornic al Cenaclului). De asemenea, tot din inițiativa maestrului Suciu, creațiile elevilor premiați, de-a lungul anilor, au apărut în antologiile Zbor (Editura ”Silvania,” Zalău, 2002), Zbor 2. Viața la pachet (Editura ”Silvania”, Zalău, 2005) și Zbor 3 (Editura ”Caiete Silvane”, Zalău, 2011).
În timp, conducerea Cenaclului ”Silvania” a fost asigurată de următorii președinți: Iuliu Suciu (noiembrie 1977- mai 1990); Marcel Lucaciu (mai 1990 – decembrie 1995); Valentin Meseșan, Daniel Hoblea, Daniel Săuca, Cristian Contraș (ianuarie 1996- septembrie 1997); Iuliu Suciu (octombrie 1997 – iunie 2012). Printre secretarii Cenaclului s-au numărat: Adrian Velichi (1977 – 1978); Doru E. Goron (1978 – 1989); Daniel Hoblea (1990 – 2012). În prezent, Cenaclul ”Silvania” își continuă activitatea tot în cadrul Casei de Cultură a Sindicatelor Zalău, beneficiind de sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj şi de aportul unor nume noi, precum Carmen Ardelean, Imelda Chința, Carmen Ciumărnean, Alice Valeria Micu.
Cenaclul literar ”Silvania” a marcat 35 de ani de existenţă
