Artiști contemporani și misterele naturii, la Jibou într-un nou catalog de colecție

Catalogul „Misterele Grădinii. Simpozionul Internațional de Arte Vizuale «Arta în Grădină», ediția a XIII-a. Grădina Botanică «Vasile Fati», Jibou (29 iulie – 8 august 2024)” a apărut la Editura „Caiete Silvane”, cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj și al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Acesta va fi lansat miercuri, 30 iulie, începând cu ora 18, la Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou. Catalogul include mai multe texte semnate de: Paul Cheptea, Mircea Groza, Kancsura István, Liviu Rața, Daniel Săuca, Radu Șerban și Gavril Zmicală.

„Simpozionul «Misterele Grădinii» de la Jibou reprezintă un eveniment cultural de referință, în care arta se îmbină armonios cu natura, oferind o experiență unică atât pentru participanți, cât și pentru vizitatori. Situat în cadrul Grădinii Botanice «Vasile Fati» din Jibou, simpozionul reunește artiști contemporani, care se lasă inspirați de frumusețea și complexitatea peisajului natural din jur. Această combinație de elemente ale artei și naturii subliniază rolul Grădinii Botanice ca spațiu de meditație și creație, o «oază» unde diversitatea formelor de viață vegetale și florale devine catalizatorul inspirației artistice. Cuvântul «mistere» din titlul simpozionului sugerează o abordare introspectivă și profundă asupra relației dintre om și natură, dar și o reflecție asupra modului în care artefactele culturale pot revela adevăruri ascunse în spatele aparențelor. Artiștii participanți sunt invitați să exploreze acest teritoriu de graniță între realitate și simbolism, între natura literală și metaforică. Astfel, fiecare lucrare de artă prezentată poate fi înțeleasă ca o formă de descifrare a «misterelor» naturale sau ca o interpretare personală a acestora.” (Gavril Zmicală)

„Experimentarea naturii în și din «mijlocul» ei facilitează o relație directă între autor și motiv, rezultatul, determinat de procesul creației, fiind unul bazat pe mimesis sau pe interpretare. Indiferent dacă este vorba despre o abordare plein-air-istă sau una de factură epurată/sintetică, emoția și trăirea stau la baza actului artistic. Și în acest an, Grădina a reprezentat sursa principală de inspirație pentru grupul de artiști participanți la Simpozion. Ca de obicei, vara, Grădina Botanică din Jibou își așteaptă artiștii plastici pentru a-i găzdui și pentru a-i parcurge aleile sau potecile din pădure, dar, de această dată, și pentru a-i desluși misterele. Ne-am bucurat de zile cu vreme frumoasă, în care munca de documentare și de creație a fost la cote înalte. Desigur, nu au lipsit comunicările invitaților ediției și discuțiile prolifice. Nu în ultimul rând, am avut plăcerea ca la finalul Simpozionului, la vernisarea expoziției de bilanț, să avem un public mai numeros față de alte ediții.” (Radu Șerban)

„Caiete Silvane” este revista și editura Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj.

Leave a Comment