O femeie în vârstă de 57 de ani din municipiul Zalău a depus o plângere la poliție, după ce ar fi efectuat un transfer bancar cu o sumă importantă de bani. Întreaga întâmplare a avut loc după ce persoane necunoscute ar fi contactat-o telefonic și au pretins că ar fi reprezentanți ai unei bănci. Aceștia din urmă ar fi convins-o să vireze din contul său bancar în altul o sumă de peste 45.000 de lei.
În urma sesizărilor și investigațiilor efectuate de oamenii legii, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău a dispus instituirea unei măsuri asiguratorii în ceea ce privește contul în cauză. Astfel, titularul contului în care au fost transferați cei 45.705 lei a fost înștiințat cu privire la măsura procurorului și a fost constatat faptul că și persoana respectivă ar fi o victimă a atacatorilor.
În acest caz, întreaga sumă de bani va fi returnată în contul zălăuancei. Potrivit autorităților, aceasta a fost o victimă a unei fraude de tip „spoofing”.
Ce este spoofingul?
Spoofingul este o formă de înșelăciune, în care atacatorii se folosesc de tehnologia Voice over IP (VoIP) pentru a-și ,,masca” numărul real de telefon, făcându-l să pară un număr legitim sau asociat cu o instituție cunoscută. VoIP este ca identică unei conversații telefonice, iar vocea este transformată în date digitale care se transmit prin internet. Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, această tentativă de fraudă funcționează în câțiva pași:
-Selectarea numărului – utilizatorul VoIP poate alege un număr de telefon pe care dorește să-l afișeze ca ID al apelantului.
-Configurarea sistemului – sistemul VoIP este configurat astfel încât, atunci când se efectuează un apel, să afișeze numărul selectat în locul celui real.
-Efectuarea apelului – când utilizatorul inițiază un apel, sistemul transmite rețelei numărul ales ca fiind numărul de origine.
-Recepția apelului – persoana care primește apelul vede numărul selectat pe ecranul său, fără să știe că acesta nu este numărul real de unde se efectuează apelul.
Această practică poate fi exploatată în scopuri frauduloase, de aceea este importantă vigilența și verificarea autenticității apelurilor suspecte.
Pentru protecție împotriva acestui tip de spoofing, Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj recomandă prudența: „Dacă primiți un apel neașteptat de la o instituție, este bine să fiți precauți. Verificați informațiile din mai multe surse. Încercați să verificați autenticitatea apelului printr-un canal de comunicare separat. Nu oferiți date personale/financiare. Nu furnizați niciodată informații sensibile, cum ar fi datele de autentificare sau informații bancare, în urma unui apel telefonic. Dacă aveți îndoieli, contactați direct instituția, folosind informațiile de contact oficiale”.