Sălăjenii nu se înghesuie să cureţe judeţul de gunoaie

Puţin peste 1.800 de sălăjeni s-au înscris până joi, 13 septembrie, ca voluntari pentru Ziua de Curăţenie Naţională, ce va fi marcată în 15 septembrie şi care se doreşte a fi „cea mai mare mobilizare națională pentru natură din România”. Dintre aceştia, 1.075 sunt elevi, 723 sunt participanţi individuali, iar 40 de persoane reprezintă diverse ONG-uri. Nicio instituţie publică din judeţ nu şi-a anunţat implicarea; asta în timp Doljul, spre exemplu, scoate la curăţenie peste 1.100 de angajaţi ai statului, Bihorul, circa 950, iar Argeşul, 900 de oameni. În plus, nicio companie nu s-a arătat dispusă să ia parte la această amplă acţiune de ecologizare. În schimb, la acest capitol, Maramureşul se mândreşte cu implicarea a 750 de salariaţi din sectorul privat, Caraşul, cu 540, iar Clujul, cu mai mult de 600.

Ambiţioasa iniţiativa civică şi-a propus să mobilizeze un milion de români, însă cu o zi înainte de încheierea perioadei de înscriere, circa 170.000 de persoane îşi exprimaseră dorinţa de a lua parte la acţiune. Cu cei 1.838 de voluntari înscrişi, Sălajul se află în a doua jumătate a clasamentului naţional. În topul județelor în care s-au înscris voluntari pentru Ziua de Curățenie Națională, conduce detaşat Maramureşul, cu nu mai puţin de 12.000 de persoane implicate, urmat de Bihor, cu peste 10.000 de oameni, Iaşi, cu 9.000, Olt, cu circa 8.800 şi Dolj, cu 8.200.

„World Cleanup Day” va începe pe 15 septembrie la ora 10 în Noua Zeelandă şi va antrena 150 de ţări din întreaga lume. Valul de acțiuni de curățenie va urma soarele prin 24 de fusuri orare și se va încheia 36 de ore mai târziu în Hawaii. Obiectivul World Cleanup Day este de a mobiliza 5 la sută din populația Globului pentru a produce o schimbare reală de comportament.

România va organiza o Zi de Curățenie Națională pentru a șasea oară, după cele cinci acțiuni de succes desfășurate începând cu anul 2010. Let`s Do It, Romania! este cea mai mare mișcare socială din România – până acum, peste 1,4 milioane de de voluntari au participat la evenimentele Let`s Do It, Romania! și au curățat 18.000 de tone de deșeuri.

Mișcarea „Let`s Do It, World!”, organizatorul evenimentului „World Cleanup Day”, a luat naștere în 2008, atunci când Estonia a organizat prima „Zi de Curățenie Națională” și a reușit să mobilizeze 50.000 de voluntari într-o singură zi. România este parte din rețeaua internațională „Let`s Do It World!” încă de la început, fiind a patra țară care a organizat o acțiune națională de curățenie.
Comunitatea s-a dezvoltat în ultimii 10 ani și numără astăzi 150 de țări cu experiență sau care vor organiza pentru prima oară o Zi de Curățenie Națională în 2018. Pe harta la nivel internaţional pentru World Cleanup Day, România este în topul ţărilor care au pus cele mai multe deşeuri: 2.872 mormane.

2 Thoughts to “Sălăjenii nu se înghesuie să cureţe judeţul de gunoaie”

  1. PESCAR RATACITOR

    eu am inceput de astazi, am curatat cca40 m pe malul lacului Varsolt.Din pacate sacii cu gunoaie probabil nu-i va lua nimeni.AJVPS????

  2. anonim

    Ca pensionar azi am curatat santul din fata case mele si terenul din proprietatea mea, ca mine au facut multi cetateni din localitate .In ideea de a fi in ton cu actiunile initiate pe plan national si chiar mai mult. cred ca suntem si noi partasi la succesul actiunii organizate la nivel central si ar fi necesar si evidentierea noastra ca anonimi cu constiinta civica.

Leave a Comment