„În căutarea timpului trecut” – o privire în oglindă asupra monumentelor Sălajului

Publicul sălăjean este invitat în aceste zile, la Muzeul de Artă „Ioan Sima” din Zalău, pentru expoziţia „În căutarea timpului trecut”, o propunere de călătorie în timp, în Sălajul de altădată. Vernisat joi, 13 septembrie, manifestarea este prilejuită de celebrarea, la nivelul întregii Europe, în 15 septembrie, a Zilelor Europene ale Patrimoniului, eveniment care centrează atenţia publică asupra monumentelor de patrimoniu.

După cum a declarat Corina Bejinariu, managerul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, anul acesta, organizatorii au încercat să prezinte ideea de monumente din perspectiva multiculturalităţii lor, acordând o atenţie sportită Zalăului de altădată, monumentelor care au rămas şi astăzi în picioare, dar şi celor care au dispărut.

„Trecerea timpului îşi pune amprenta asupra monumentelor şi din nefericire, la nivelul întregii societăţi româneşti, ne confruntăm cu multe probleme în zona păstrării, conservării, restaurării, valorizării monumentelor istorice. De aceea, ne-am gândit că este oportun să privim în oglindă, să vedem monumentele aşa cum sunt ele astăzi, să încercăm să vedem cu arătau în trecut şi ce înseamnă trecerea timpului asupra lor. Desigur, şi să tragem un semnal de alarmă că ele sunt, de fapt, şi memoria şi identitatea noastră, şi că dacă nu avem grijă de ele, cu siguranţă, peste ani ne va fi foarte greu să şi probăm identitatea, nu doar să vorbim despre ea”, a precizat oficialul MJIA Zalău.

Expoziţia „În căutarea timpului trecut” beneficiază de suportul unui proiect derulat în anul şcolar trecut, în parteneriat cu Liceul de Artă „Ioan Sima” – „Zalău 100”, cinci eleve ale unităţii de învăţământ, pregătite de prof. Cristina Ignatiuc, prezentându-şi, în acest cadru, realizările artistice, în care au prelucrat motive de patrimoniu arhitectural şi muzeal.

One Thought to “„În căutarea timpului trecut” – o privire în oglindă asupra monumentelor Sălajului”

  1. Anonim

    COSMA ANGAJAT CU PILELE L-A DUS PE VLAD IN TABARA SRI DOARME

Leave a Comment