„Fericirea în familie se învaţă”, o campanie în sprijinul victimelor violenţei domestice

Ignorat până în 1989 de către autorităţi, din motive ideologice, fenomenul violenţei domestice a căpătat amploare, ultimele statistici fiind de-a dreptul îngrijorătoare. În România anului 2012, la fiecare două zile, o persoană a murit ca urmare a violenţei în familie şi la fiecare 30 de secunde, o femeie a căzut victimă abuzurilor fizice sau psihice.

Pentru reducerea gradului de victimizare a femeilor şi copiilor, datorat violenţei în familie, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj au iniţiat campania de prevenire a violenţei în familie intitulată „Fericirea în familie se învaţă”.
Potrivit informaţiilor prezentate de către Dan Ghiurco, preşedintele ATOP, campania se va derula pe o perioadă de şase luni, îm localităţile pe raza cărora au fost sesizate mai multe fapte care intră în spectrul „violenţei în familie”, respectiv în Zalău, Şimleu Silvaniei, Crasna, Ileanda, Sînmihaiu Almaşului, Hereclean, Crişeni şi Sărmăşag, beneficiarul indirect fiind comunitatea în ansamblu.
Pe parcursul derulării campaniei, autorităţile implicate vor realiza şi distribui pliante şi afişe cu mesaje preventive cu privire la consecinţele umane şi legale ale violenţei în familie, vor organiza un concurs de desen în unităţile de învăţământ din localităţile din care face parte grupul ţintă şi un simpozion pe tema violenţei în familie şi a convieţuirii în cuplu – „Fericirea în familie se învaţă!”, cu participarea mai multor familii din judeţ şi invitarea unor specialişti în domeniu, a precizat Voichiţa Crăciun, subinspector la Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Sălaj.

Obiectiv: un adăpost pentru victimele violenţei domestice

Organizatorii şi-au propus ca acţiunile cuprinse în proiect să se finanlizeze cu construirea unui adăpost pentru victimele violenţei în familie.
Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj, a ţinut să precizeze că înainte de un astfel de demers, factorii implicaţi în campanie ar trebui să identifice răspunsuri pentru o serie de întrebări, printre care: „Ce se întâmplă cu agresorul?”, „Ce facem în momentul în care centrul este plin?”, „În ce moment şi în ce condiţii persoanele aflate în adăpost pot să-l părăsească?”, „Cine administrează adăpostul?”, „Cine se va ocupa de victime, de reintegrarea lor în familie şi comunitate?”
„Dacă am începe acest proiect de la ideea construirii unui adăpost, ar fi greşit. Ar trebui ca proiectul să ne spună dacă este sau nu nevoie de aşa ceva şi când e nevoie. Adăpostul ar trebui să fie o staţie intermediară, când lucrurile ajung să fie de o gravitate extremă. Altfel, vom accepta vom accepta că avem încă o problemă faţă de care noi, ca instituţii publice, suntem neputincioşi”, a mai spus Marc, cu menţiunea că principal obiectiv conştientizarea acestui fenomen şi intervenţia în vederea diminării amplorii şi efectelor pe care le presupune.
„Dimensiunea acestui fenomen este doar evaluată. Violenţa domestică are cauze multiple şi de aceea, posibilităţile de intervenţie sunt limitate şi puţin semnificative. Mi se pare că în acest moment, cei care doresc să intervină la modul concret sunt foarte puţini. Poliţia intervine că nu are ce face, când agresiunile au o anumită amplitudine, iar ceilalţi actori se feresc, de obicei, să intervină, în principal din lipsa unui comportament civic normal”, a opinat preşedintele CJ Sălaj, adăugând că principalele cauze ale situaţiilor de acest gen sunt educaţia, cultura şi sărăcia.

Din agresaţi, agresori
La rândul său, Violeta Milaş, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj, a afirmat că, în cele mai multe cazuri, munca de recuperare a copiilor crescuţi în familii violente este una foarte dificilă: „Este foarte greu să-i dezveţi, întrucât peste câţiva ani pot deveni, la rândul lor, nişte agresori”. Oficialul DGASPC Sălaj a adăugat că fenomenul violenţei domestice nu poate fi combătut atâta vreme cât femeile agresate nu iau atitudine, nu depun reclamaţii la poliţie, nu cer ordin de protecţie şi nici nu se adresează adăpostului existent în Zalău.

Violenţa nu ţine cont de vârstă
La nivelul judeţului Sălaj, în primele nouă luni ale anului 2013 s-au înregistrat 165 de apeluri din spectrul violenţei domestice, reclamate prin Sistemul Naţional al Apelurilor de Urgenţă 112. În cazul a 73 la sută din sesizări s-a luat măsura sancţionării contravenţionale a persoanelor reclamate. Totodată, au fost înregistrate un număr de 151 petiţii prin care s-au reclamat injurii, ameninţări cu acte de violenţă sau scandaluri în familie, victimele acestor fapte fiind, în majoritatea cazurilor, femeile cu vârste cuprinse între 22 şi 71 de ani. În perioada amintită au fost înregistrate 91 dosare penale care au avut ca obiect infracţiuni din spectrul violenţei domestice. Potrivit datelor DGASPC Sălaj, în anul 2012 au existat 100 de victime ale violenţei domestice, trei sferturi dintre acestea având vârste de până la 13 ani. Unul din cazuri s-a soldat cu decesul victimei.
În cadrul campaniei „Fericirea în familie se învaţă” au fost cooptaţi ca parteneri: Consiliul Judeţean Sălaj, Instituţia Prefectului Sălaj, Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului Sălaj, Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educatională Sălaj, Inspectoratul Scolar Judeţean Sălaj, Episcopia Sălajului, Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Sălaj, Primăria Municipiului Zalău, Liceul „Ioan Sima” Zalău, precum şi câţiva agenţi economici din judeţ.

Alte articole

One Thought to “„Fericirea în familie se învaţă”, o campanie în sprijinul victimelor violenţei domestice”

Leave a Comment