Tot mai mulţi sălăjeni sunt diagnosticaţi cu gripă

Cele mai recente statistici ale Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj arată că în săptămâna 5-11 martie, în judeţ au fost înregistrate numai puţin de 59 de îmbolnăviri cu virusul gripal, cu 10 mai multe decât în săptămâna precedentă. Printre cei afectaţi de boală s-au numărat şi 14 copii, cel mai mic având sub un an. Din totalul pacienţilor, 45 au avut nevoie de spitalizare pentru administrarea tratamentului. Din fericire, spun reprezentanţii DSP Sălaj, nu a fost înregistrat niciun deces.

În ceea ce priveşte infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare, în perioada amintită 2.602 sălăjeni au ajuns la medic cu simptome specifice, o treime dintre ei fiind copii cu din grupa de vârstă 5-14 ani, iar o altă treime, persoane între 15 şi 49 de ani. “În majoritatea cazurilor vorbim despre forme uşoare de boală, în condiţiile în care doar 12 pacienţi necesitând internare – 10 copii şi două persoane de peste 65 de ani”, ne-a declarat Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj.
Raportat la situaţia de acum o săptămână, numărul infecţiilor acute respiratorii s-a redus cu 12,5 procente. În schimb, a crescut cel al pneumoniilor, de la 403, la 417, arată sursa citată. 75 de bolnavi au avut nevoie de îngirjire spitalicească, mai mult de jumătate fiind copii.

Ministerul Sănătăţii recomandă persoanelor care prezintă semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect. Dat fiind că sezonul de gripă se estimează că va dura până la finalul lunii martie și chiar începutul lunii aprilie, specialiștii recomandă vaccinarea ca cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. O altă modalitate de a preveni răspăndirea virusului gripal este izolarea la domiciliu în cazul diagnosticării cu gripă și evitarea contactului cu alte persoane.

Alte articole

Leave a Comment